Index actrices / Catherine ten Bruggencate

Catherine ten Bruggencate

Op 2 april 1955 werd Catherine ten Bruggencate geboren.

 

Ten Bruggencate debuteerde na een vierjarig opleiding aan de Arnhemse Toneelschool in 1977 als actrice bij toneelgroep De Appel, aan welk gezelschap zij vier jaar verbonden bleef. Zij speelde onder meer bij Toneelgroep Amsterdam, Ro Theater en Het Nationale Toneel.

 

Voor haar rol van Harper Pitt in "Angels" ontvangt Ten Bruggencate in 1985 de Colombina en in 1995 voor haar spel in "Freule Julie". Voor de vertolking van de vrouw van de president in "De president" wordt Ten Bruggencate in 1991 onderscheiden met de Theo d'Or.

 

Nadat ze in 2009 genomineerd wordt voor een John Kraaijkamp Musical Award naar aanleiding van haar rol als Mademoiselle Bonnema in "Brandende liefde", vraagt Theu Boermans haar om Koningin Wilhelmina te spelen in "Soldaat van Oranje".

 

In 2006 wint ze een Gouden Kalf voor haar rol in de film "Ik omhels je met 1000 armen" van Willem van de Sande Bakhuyzen. Daarnaast is ze te zien in "Wolfsberge" van Nanouk Leopold, als Aletta Jacobs in "Hoogste streven" van Nouchka van Brakel en in "Hersenschimmen" van Heddy Honigmann.

 

Voor haar vertolking van Koningin Juliana in de televisieproductie "Den Uyl en de affaire Lockheed" wint ze in 2012 de Beeld en Geluid Award.

 

 

Een fragment uit: De ontdekking van de hemel.

Catherine ten Bruggencate speelt Sophia Brons.

 

Start fragment / Pauzeer fragment

 

 

Beschreven hoorspelen met Catherine ten Bruggencate:

Anton Wachter

 

Bureau, Het

 

Duivel en God, De

 

Grooten Tamerlan, Den

 

Hormoonfabriek, De

 

Metamorfosen, De

 

Ontdekking van de hemel, De

 

Pelléas en Mélisande

 

 

 

Bron deels: Theaterencyclopedie.