Index auteurs / Meyer Sluyser

Meyer Sluyser

Op 9 september 1901 werd Meyer Sluyser geboren, hij was een Nederlands journalist, radiocommentator en schrijver. Na een opleiding aan de driejarige mulo en wat baantjes werd hij tolk bij internationale socialistische bijeenkomsten. In 1929 werd hij redacteur van het sociaaldemocratische dagblad Het Volk. Sluyser bestreed alle vormen van dictatuur: het communisme, het fascisme en, vooral nadat in 1933 in Duitsland Hitler aan de macht kwam, de nazi’s.

 

Na de Duitse inval en de capitulatie wist Sluyser met zijn gezin op 15 mei 1940 naar Engeland te ontkomen. Hij werd er chef van de Radioluisterdienst. In november 1944 keerde hij terug naar bevrijd zuid-Nederland. Hij werd één van de oprichters van het dagblad Het Vrije Volk en leverde wekelijks Commentaar op het nieuws. Ook bij De Groene Amsterdammer had hij een column.

 

Na zijn terugkeer naar Amsterdam zou hij een reeks van boeken gaan schrijven, vooral over het Joodse verleden van Amsterdam. Hij schreef twee detectives onder het pseudoniem Richard Parridon.

 

Meyer Sluyser is op 26 januari 1973 overleden.


Beschreven hoorspelen van Meyer Sluyser:

Die-en-die is er nòg

 

Hun lach klinkt van zo ver...

 

Mensen uit de buurt

 

Voordat ik het vergeet

 

 

 

Bron deels: Wikipedia.