Home / Agadir

Agadir

Op 19 februari 1960 werd de Marokkaanse havenstad Agadir door een aardbeving verwoest. Er waren ongeveer 12.000 doden.

De Zweedse dichter Artur Lundqvist verbleef op de dag van de ramp als toerist in de stad. Hij behoorde tot de overlevenden: hij was gelogeerd in een modern, uit staal en beton opgetrokken hotel, één der weinige bouwwerken, die na de aardbeving overeind bleven. De afgrijselijke indruk, die Lundqvist bij de aanblik van de verwoeste stad opdeed, legde hij vast in een gedicht.

De Finse vertaling van deze poëtische tekst inspireerde de Finse hoorspelregisseur Katri Nironen tot het componeren, met de menselijke stem als enig materiaal, van een akoestische evocatie van de natuurramp.

Zij laat het gedicht niet in zijn logische opeenvolging van zinnen reciteren. Zij maakt de woorden los van hun traditionele betekenis en gebruikt klanken, zoals in de muziek. Het resultaat is een universeel verstaanbare compositie, die de tragiek van het gebeuren ook overbrengt op de luisteraar die geen woord Fins verstaat. Dit hoorspel betreft de oorspronkelijke versie die in 1967 door de Finse radio werd uitgezonden.

Rolverdeling.

Afkondiging ontbreekt.

Aanvullende gegevens.

Auteur: Artur Lundqvist
Bewerking: Katri Nironen
Omroep: BRT
Uitzending: 10 februari 1975
Speelduur: 25 minuten
Categorie: Experimenteel