Home / Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld

Een hoorspel in de reeks: Dwarsliggers in naam van God.

 

Dag Hammerskjöld was secretaris-generaal van de Verenigde Naties en 56 jaar oud, toen hij in 1961 omkwam bij een vliegtuigongeluk boven Kongo. Een intelligente, diplomatieke man was hij, die zijn beste krachten wijdde aan het voorkomen van verdere oorlogen die de mensengemeenschap, zo kort na de Tweede Wereldoorlog, al weer bedreigden.

 

Het is de tijd van de koude oorlog tussen het kapitalistische westen en het communistische oosten. In de Verenigde Staten loopt de spanning daardoor zo hoog op, dat iedereen met progressieve ideeën voor communist wordt uitgemaakt.

 

Inmiddels zijn er aanwijzingen dat de dood van Hammerskjöld geen ongeluk was, maar in scène gezet door tegenstanders van zijn politieke koers. De koers van vreedzaam overleg, onderling contact en bescherming van zwakkeren.

 

Wat er eigenlijk in Dag Hammerskjöld omging, wist niemand toen nog. Pas na zijn dood wordt een aantal dagboeken gevonden vol overpeinzingen, gedichten en hartenkreten die duidelijk maakten hoezeer en op welke manier hij zocht naar de zin van het leven. De aantekeningen noemt hij Merkstenen, woorden als herkenningspunten op de bergtochten die hij graag maakte.

 

Het is 1952 we treffen Dag Hammarskjöld, toen nog geen secretaris-generaal van de Verenigde Naties, terwijl hij een bergtocht maakt met zijn vriend de Zweedse politicus Leif Belfrage.

 

 

Rolverdeling.

Guy Lavreysen Dag Hammarskjöld
Eddie Brugman Leif Belfrage
Hester Detmers vertelster

 

 

Aanvullende gegevens.

Auteur: Kitty Mul
Omroep: RKK
Uitzending: 3 september 2003
Speelduur: 10 minuten
Categorie: Religieus