Home / Dagelet-Céline Deel 1

Dagelet-Céline Deel 1

De franse schrijver Louis-Ferdinand Céline werd op 27 mei 1894 in Courbevoie nabij Parijs geboren als Louis-Ferdinand Destouches. Hij was zoon van een middenstander.

In 1908 en 1909 verbleef hij een paar maanden in Engeland en Duitsland om talen te leren. Daarna werkte hij in Parijs en Nice bij verschillende juweliers. In de eerste wereldoorlog raakte hij gewond en werd afgekeurd, maar kreeg wel een medaille voor betoonde heldenmoed. Hij studeerde medicijnen en vestigde zich als arts. In 1932, op zijn 38ste debuteerde hij als schrijver met Reis naar het einde van de nacht. Vier jaar later gevolgd door Dood op krediet.

Tijdens de tweede wereldoorlog publiceert hij felle antisemitische artikelen. Na D-day verlaat hij Parijs en trekt met aanhangers van maarschalk Pétain mee naar Duitsland. Daarna vlucht hij naar Kopenhagen. Daar wordt hij gearresteerd. Frankrijk vraagt uitlevering. Maar hij krijgt amnestie en in 1951 keert hij terug. In Meudon nabij Parijs vestigt hij zich opnieuw als huisarts. In 1961 overlijdt Céline.

Rolverdeling.

Hans Dagelet Louis-Ferdinand Céline

Aanvullende gegevens.

Dramaturgie: Ruud van Megen
Regie: Wim Noordhoek
Omroep: VPRO
Uitzending: 13 februari 1995
Speelduur: 1 uur en 43 minuten
Categorie: Monoloog