Home / De Franse Revolutie

De Franse Revolutie

Human zond in 1989 vier radioprogramma's uit met als gemeenschapplijke factor de Franse Revolutie, een invloedrijke politieke omwenteling aan het eind van de 18e eeuw waarbij de Franse monarchie werd afgeschaft en de Eerste Franse Republiek werd opgericht.

Jean-Paul Marat en Charlotte Corday Een klankbeeld bestaande uit hoorspelfragmenten, gebaseerd op oorspronkelijk geschreven materiaal door Marat en Corday, en een reisverslag langs historische locaties in Parijs met de historicus Henny Brandhorst.

De markies De Condorcet Een hoorspel over Nicolas de Condorcet, een merkwaardige erudiet, wiskundige en filosoof die duizenden bladzijden volschreef maar zich zelf uit bescheidenheid vergat.

Mary Wollstonecraft Een klankbeeld over het stormachtige leven van deze Engelse schrijfster tijdens de Franse Revolutie. Met fragmenten uit haar geschriften en die van haar man Godwin, en een interview met de historica Tine van Raamsdonk.

Joan Derk van der Capellen tot den Pol Over de sterk door de Franse Revolutie beïnvloede Nederlandse politicus Joan Derk van der Capellen tot den Pol.

Rolverdeling.

Aflevering 1  
Kees Vlaanderen de verteller
Han Kerckhoffs Jean-Paul Marat
Mientje Kleijer Charlotte Corday
Ferenc Schneiders  
Dorothée Forma  
Aflevering 2  
Kees Vlaanderen de verteller
Titus Muizelaar Nicolas de Condorcet
Han Kerckhoffs Robespierre
Mientje Kleijer  
Piet Brinkman  
Rina Spigt  
Marjolein de Vries  
Dorothée Forma  
Bart Koetsenruijter  
Aflevering 3  
Kees Vlaanderen de verteller
Catherina ten Bruggencate Mary Wollstonecraft
Rein Edward William Godwin
Ellen van Akker  

De rolverdeling is helaas incompleet.

Aanvullende gegevens.

Samenstelling en regie: Kees Vlaanderen
Omroep: Human
Uitzending: Eerste deel op 12 juni 1989
Speelduur: 3 uur en 29 minuten, 4 delen
Categorie: Docudrama, documentaire en klankbeeld

Ter afsluiting van de serie werd op maandag 10 juli 1989 een discussie uitgezonden over de invloed anno nu van de Franse Revolutie. Welke verworvenheden hebben wij nu nog te danken aan die revolutie, in hoeverre is zij van invloed geweest op de westerse dogma’s?