Home / De dood van Angèle Degroux

De dood van Angèle Degroux

Dit is het tweede hoorspel naar de romans van drie van de prominentste schrijvers verbonden aan het legendarische literaire tijdschrift Forum.

Charles de Blécourt, ongehuwd getourmenteerd auteur, leeft in Parijs, waar hil in een schrijversimpasse verkeert. Soms werkt hij wekenlang niet aan zijn boek over het Griekenland in de voor-Socratische tijd, dan weer schrijft hij nachten achter elkaar door. ln het verleden leidde hij een bestaan van versierder en schuldenmaker. Hij heeft bij een Engelse volksvrouw, Ann, een zoon van tien jaar, zonder dat hij met haar getrouwd is. Zijn relaties met vrouwen zijn altijd of platonisch of puur erotisch, totdat Angèle in zijn leven stapt.

Hij heeft nog nooit zoveel om een vrouw gegeven als om haar. Angèle wil vrijwel geen lichamelijk contact en De Blécourt blijft in het ongewisse over haar liefde voor hem. De Blécourt belt naar Brussel, waar Angèle woont, om te vragen of zij naar Parijs wil komen. Zij reageert koel maar zegt te zullen komen. Het weerzien verloopt stroef. Zij houden van elkaar maar zijn voortdurend bezig elkaar te kwetsen en op afstand te houden. Voor De Blécourt is Angèle een raadselachtige vrouw, een sfinx. Zij wandelen vooral zwijgend door Parijs. Opeens vertrekt Angèle met de mededeling dat zij de volgende maandag weer terug zal komen.

ln het weekend bezoekt De Blécourt een bevriende Hollander,Daniël Rutgers, die zelf eenzaam is achtergebleven na het overlijden van zi.in vrouw Henriëtte. De Blécourt vertelt hem hoe hij vijf maanden eerder Angèle heeft leren kennen.

Wanneer de bewuste maandag aanbreekt besluit hij na lang aarzelen Angèle niet af te halen op het station. Op het allerlaatste moment gaat hij echter toch, maar arriveert te laat. Wanneer Angèle hem niet ziet op het station besluit zij verder te reizen naar Rouaan. Vergeefs belt hij haar in Brussel. Een paar weken later praat hij over het fiasco met Rutgers. Deze heeft een voorgevoel gehad van een breuk tussen Angèle en hem. Rutgers geeft als reden dat Angèle angst moet hebben gehad voor de eenzaamheid van De Blécourt - en terecht, zo meent Rutgers. Hij heeft geen aandacht voor het leven om hem heen en dat is zijn grootste gebrek. Beiden besluiten dat eenzaam blijven het enige is, en alle zoeken naar een verbinding met mensen een zwakte en verraad. Charles neemt voorgoed afscheid van Rutgers.

Vijf jaar later ontvangt De Blécourt een brief van de huidige man van Angèle met het verzoek om aan het sterfbed van haar te verschijnen; zij heeft er uitdrukkelijk om verzocht. Angèle bekent dat zij hem nooit had moeten verlaten. De Blécourt voelt op dat moment 'slechts een tederheid met deernis'. Hij vraagt zich af of 'hij ooit tot iets anders dan tot deze serene liefde aan een sterfbed' in staat is. Hij gelooft niet meer in menselijk geluk.

Rolverdeling.

Guy Lavreysen Daniel Rutgers
Laurens Spoor Charles de Blécourt

Aanvullende gegevens.

Auteur: Hendrik Marsman
Bewerking en regie: Cocky van Bokhoven
Omroep: TROS
Uitzending: 15 januari 1995
Speelduur: 57 minuten
Categorie: Romantiek

Complete reeks in volgorde van uitzending.

Dr. Dumay verliest

De dood van Angèle Degroux

Het land van herkomst

De bron van deze productie.

De dood van Angèle Degroux, Querido, Amsterdam 1933.