Home / De lege doos van Pandora

De lege doos van Pandora

De sage over de doos, die Pandora (de albedeelde) van Zeus meekreeg, en waarin alle onheil, voor de mensen bestemd, in opgeborgen was. Maar toen Pandora, uit pure nieuwsgierigheid, de doos openmaakte, vlogen alle rampen en ziekten eruit weg, en toen zij het deksel opnieuw dichtklapte, was alleen de hoop aan de rand van de doos blijven kleven.

Maar de doos van het hoofdpersonage, een jongen van achttien is leeg. Die jongen verschilt eigenlijk weinig of niet van de meesten van zijn generatiegenoten. Zijn "problemen" zijn niet psychopathisch, zij liggen in de lijn van het generatieconflict, dat vandaag de dag een kloof tussen ouders en kinderen in de hand werkt.

Conflicten met een depressieve moeder, nauwelijks enig contact met vader, die door zijn maatschappelijke positie te zeer in beslag genomen is. Dan maar steun zoeken bij grootmoeder (die hem zakgeld toesteekt) en grootvader. Maar ook dit vult de leegte niet op. Het meisje, waar hij contact mee heeft, is uitgerekend het lief van zijn vriend, die met een longziekte in het sanatorium ligt.

Mensen die je al jaren kent, blijven vreemden. Er is niets om verliefd op te worden. Maar alles gaat zijn gewone gang: de kibbelpartijen thuis, de vakantie aan zee, de verveling, de oudjes, en daartussen, de jongen met de lege doos van Pandora op schoot.

Rolverdeling.

Ludo Busschots
Anton Cogen
Suzanne Saerens
Marga Neirynck
Roger Bolders
Bob De Moor
Gerda Marchand
Emmy Leemans
Leah Thys

Aanvullende gegevens.

Auteur: Herman van Winsen
Regie: Michel De Sutter
Geluidsregie: Luc Vierendeels
Omroep: BRT
Uitzending: 18 september 1979
Speelduur: 47 minuten
Categorie: Jongeren
Deze productie is bekroond met: De ANV-Visser Neerlandia-prijs 1978.