Home / De mijter van Livinus

De mijter van Livinus

Het hoorspel vertelt het verhaal van een bijzondere groep bedevaarders die in de 16de eeuw deelnemen aan de opmerkelijke Livinus-bedevaart van Gent naar Sint-Lievens-Houtem.

Livinus werd volgens de legende geboren omstreeks 580 uit een nobel Iers geslacht. Hij reisde, volgens de vervalste hagiografie, na een vrome jeugd naar Engeland, waar hij Augustinus van Canterbury bezocht. Vervolgens ging hij terug naar zijn geboorteland om zijn studies te vervolmaken. Hij werd tot priester gewijd, en vervolgens werd hij bisschop.

Zoals zoveel andere geestelijken uit Ierland, Schotland en Engeland voelde hij zich geroepen tot de “peregrinatio Domini”, de godsreis. Hij verliet Ierland en vertrok naar Gent en Zeeland om daar het christendom te preken. Daar vertoefde hij in het Coenobium Ganda en ging er bidden op het graf van Sint-Bavo, die nog maar onlangs in geur van heiligheid gestorven was. Daarna ging hij als missionaris naar het land van Aalst, onder meer in Houtem, tussen Gent en Ninove.

De heiligenlegende verhaalt dat Livinus op een van zijn missies aangevallen werd door een bezetene. De geestelijke sloeg de aanval af en beval de duivel om de arme man los te laten. Die lag als dood op de grond, tot hij weer recht kwam en zijn redder kon bedanken. Een ander verhaal vertelt dat de wonderdoener ook de sinds dertien jaar blinde knaap Ingelbert genas, de zoon van Crapahilde, en de jongen doopte.

Op hoge leeftijd zou Livinus in het jaar 657 in Esse bij Geraardsbergen, terwijl hij aan het preken was, aangevallen zijn door heidenen, die zijn tong uitrukten en hem het hoofd afsloegen. Ook Ingelbert en Crapahilde zouden zijn gedood. Livinus zou in Houtem begraven zijn.

Livinus werd heilig verklaard in 842. Zijn gebeente zou later naar Gent zijn overgebracht, waar het in 1578 verloren zou zijn gegaan bij de Tweede Beeldenstorm.

Rolverdeling.

Kurt Defrancq
Anton Cogen
Roger Bolders
Margriet Bruggeman
Saskia De Baera
Christine Vonck
Filip Bloem
Jasmien De Mesel
Michel Cosijn
Michel Vangheluwe
Roger De Vos
Tim De Groote

Aanvullende gegevens.

Auteur: Miguel Declercq
Regie: Anton Cogen
Omroep: VRT
Uitzending: Eerste deel op 18 juni 2007
Speelduur: 35 minuten, 5 delen
Categorie: Historisch

Bron deels: Wikipedia.