Home / Karel de Goede

Karel de Goede

Een hoorspel in de reeks: De moordplek.

Karel van Denemarken, later Karel de Goede genaamd, werd geboren in Denemarken als zoon van koning Knoet IV van Denemarken en van Adela van Vlaanderen. Na de moord op haar echtgenoot in 1086 vluchtte Adela met Karel naar het hof van haar vader Robrecht de Fries.

Karel volgde zijn kinderloze neef Boudewijn VII op, die hem had aangewezen als zijn opvolger, nog vóór diens dood op 17 juni 1119. Ondanks enige weerstand tegen zijn persoon werd hij toch als graaf van Vlaanderen erkend. Zijn bijnaam de Goede kreeg Karel van Denemarken tijdens de hongersnood die in 1124-1125 heel Europa teisterde. Via verschillende maatregelen kon hij verhinderen dat het dodenaantal erg hoog opliep.

Toen de graaf naar aanleiding van een juridisch dispuut de onvrije afkomst van de Erembalden in het openbaar beklemtoonde, werd hij het slachtoffer van een samenzwering, geleid door Bertulf, proost van het Brugse Sint-Donaaskapittel en zelf een lid van de clan der Erembalden. Hij werd in de Sint-Donaaskerk te Brugge vermoord.

Rolverdeling.

Corry van der Linden
Reinier Heidemann
Ingrid van Benthem

Aanvullende gegevens.

Auteur en regie: Ingrid van Benthem
Omroep: Evangelische Omroep
Uitzending: 11 juli 1996
Speelduur: 10 minuten
Categorie: Historisch

Bron deels: Wikipedia.