Home / Elckerlyc

Elckerlyc

Versie van de Regionale Omroep Zud.

God beklaagt zich over de verdorvenheid van de mensen. Hij roept de Dood bij zich: Elckerlyc (de naam staat voor "elk mens", "iedereen") moet verantwoording gaan afleggen van zijn leven.

Elkerlijc krijgt de opdracht een pelgrimstocht te ondernemen (dat wil zeggen hij krijgt te horen, dat hij moet sterven). Elckerlyc probeert tevergeefs de Dood om te kopen: hij krijgt geen uitstel. Wel mag hij op zijn tocht een reisgenoot meenemen.

Hij doet daarop een beroep op verschillende mensen om hem te vergezellen, maar Gezelschap (zijn vrienden), vrienden, familie en 't Goed (het bezit, geld en goederen) weigeren dit als zij vernemen wat de eindbestemming is van de reis. De Deugd is te zwak voor de reis, maar diens zuster Kennisse (zelfkennis) brengt Elckerlyc bij Biechte (biecht). Elckerlyc doet boete, waardoor Deugd weer op krachten komt.

Vergezeld door Schoonheid, Kracht, Wijsheid en Vijf zintuigen aanvaardt hij de tocht. Elckerlyc maakt zijn testament en ontvangt de laatste sacramenten. Bij het einddoel (het open graf) aangekomen, laten de begeleiders Elckerlyc echter ook in de steek; alleen Deugd en Kennisse gaan met hem mee naar de hemel.

Elckerlyc sterft. Kennisse vertelt dat Deugd zich bij God zal melden. Een engel voert Elckerlycs ziel naar de hemel. In de “Na-prologhe” wordt de moraal verwoord: mogen mensen zuiver voor God verschijnen!

Rolverdeling.

Willem Tollenaar de stem van God
Cas Baars Elckerlyc
Gabriël Beckers de Dood en 't Goed
Willy van Eesvelde Gezelschap
Raymond Jamine Kracht
Raoul de Vree Neve en 5 zinnen
Raph Wolfs Maghe, Schoonheid en engel
Paula Sleyp Deugd
Doris Van Caneghem Kennisse
Gaston van Erven Wijsheid en Biechte

Aanvullende gegevens.

Auteur: Peter van Diest (1454-1507) of
Petrus Dorlandus (1451-1507)
Bewerking: Jan Engelman
Regie: Wim Bary
Uitzending en omroep: 26 maart 1967 door de Regionale Omroep Zuid
14 april 1968 door de NRU
Speelduur: 62 minuten
Categorie: Religieus
Alternatieve productie: De versie van de NCRV.