Home / Ga je mee iets drinken?

Ga je mee iets drinken?

Drie jaar hebben ze bij de dezelfde firma gewerkt, in hetzelfde kantoor: Ruth, het meisje van tweeëntwintig en Frank, die een stuk ouder is. Nooit hebben ze met elkaar enig persoonlijk contact gehad. Zij waren collega’s, meer niet. Maar op de dag, waarop het meisje de firma verlaat voor een andere baan, nodigt Frank haar uit om samen met hem een glas te drinken in zijn stamkroeg. Zij aanvaardt de uitnodiging zonder aarzelen.

Voor het eerst in drie jaren praten zij echt met elkaar. Het gesprek komt moeilijk op gang, als bij een eerste kennismaking. Aarzelen. Aftasten. Het terrein verkennen. Tot Ruth het over een andere boeg gooit, en hem over zijn huwelijksleven begint uit te vragen. Hij gaat daar eerder onwillig op in, maar kan haar vragen niet blijven ontwijken. Hij is acht jaar getrouwd, gelukkig getrouwd, zegt hij, maar voegt daar even later aan toe dat de liefde wel een tikje afgekoeld is, en dat er zelfs een ogenblik van echtscheiding sprake is geweest.

Maar het meisje weet beter en vraagt hem op de man af: “waarom aanvaard je de dingen niet zoals ze zijn?” Want ze weet dat zijn vrouw hem na drie jaar huwelijk in de steek gelaten heeft en dat hij sindsdien elke dag, na kantoortijd, in zijn stamkroeg zijn ergernis hierover komt verdrinken. Want nu blijkt dat de man, met wie ze nooit contact heeft gehad, haar van het begin af heeft geïnteresseerd, meer nog: dat ze na drie maanden smoorverliefd op hem is geworden, en dat ze al die tijd op dit ene ogenblik heeft zitten wachten.

Rolverdeling.

Alex Wilequet Frank
Emmy Leemans Ruth

Aanvullende gegevens.

Auteur: Malcolm Quantrill
Vertaling: Nora Pittoors
Regie: Herman Niels
Geluidsregie: Valère Michielsen
Omroep: BRT
Uitzending: 28 maart 1982
Speelduur: 29 minuten
Categorie: Relaties