Home / Goldwaters nieuwe wereld

Goldwaters nieuwe wereld

Regeren is vooruitzien. Dan vereist het kiezen van een regering nog verder vooruitzien. Het mag worden betwijfeld of de kiezers zich daar altijd voldoende van bewust zijn, niet zelden worden zij immers door hun eigen emotionaliteit misleid.

 

Een situatie als deze dreigt zich momenteel in Amerika voor te doen, waar de kandidaat Barry Goldwater minder het gezond verstand aan zijn zijde heeft dan politieke naïviteit, rancuneus nationalisme en die onberedeneerde afkeer van alles wat vreemd en anders is die in West-Europa reeds herhaaldelijk een dankbare voedingsbodem is geweest van allerlei soorten fascisme. Bij een eventuele keuze van Goldwater tot president van de Verenigde Staten dreigt de opgewonden "doener" het van de wikkende en wegende "denker" te winnen. Een onbesuisd man, gesteund door een achterban van verdachte rechtse elementen op een zo hoge post kan de loop van de wereldgeschiedenis verderfelijk beïnvloeden.

 

Het toekomstbeeld van "Goldwaters nieuwe wereld", samengesteld door Jan Rogier, verdiept zich in de vraag hoe de wereld er zou kunnen uitzien als Goldwater enige jaren president zou zijn geweest. Wat de historicus gevaarlijke speculaties zal noemen, wordt hier aangedurfd, omdat het zinvol is de ogen open te houden voor het dreigende gevaar van ultra-rechtse stromingen die ook in ons eigen land en werelddeel allerminst tot het verleden behoren.

 

 

Klikt u hier voor: Klankbeeld veroorzaakt paniek.

 

 

Rolverdeling.

Ben Aerden
Herman van Eelen
Piet Ekel
Lo van Hensbergen
Ed Lautenslager
Jo Nobel
Robert Sobels
Jan Wegter
Léon Povel

 

 

Aanvullende gegevens.

Auteur: Jan Rogier
Regisseur: Léon Povel
Omroep: KRO
Uitzending: 1 november 1964
Speelduur: 42 minuten
Categorie: Politiek

 

 

Hoorspel.

 

Beluister het complete hoorspel.