Home / Het klokje van zeven uur en dus...

Het klokje van zeven uur en dus...

Op 8 februari 1926 trad Hendrik de Wolf bij de Hilversumsche Draadlooze Omroep (HDO) in dienst als correspondent-propagandist. Hij ging mee met dit zendstation toen het eerst de Algemeene Nederlandsche Radio Omroep (ANRO) werd en vervolgens, op 1 januari 1928, opging in de Algemeene Vereeniging Radio Omroep (AVRO).

 

Intussen was hij assistent geworden van de programmaleider en verzorgde hij de correspondentie en de contractadministratie van de artiesten en andere freelance medewerkers. In 1938 werd hij leider van de afdeling "Gesproken Woord".

 

In dat jaar deed de administrateur van de AVRO, F.C. van der Woord, hem het idee aan de hand een speciaal kinderprogramma te verzorgen 'voor het slapen gaan' van de kleintjes. Zo ontstond het bekende en veel beluisterde: Het klokje van zeven uur en dus...

 

Daarin vertelde Henk de Wolf zijn zelf geschreven verhaaltjes, waarin figuren als juffrouw de Uil, kabouter Pimpernokkel, koning Kaskoeskilewan, hofnar Krokeledokus en de koksmaat belangrijke rollen vervulden.

 

De vertelsels werden begeleid met geïmproviseerde piano- of orgelmuziek, eerst door Egbert Veen sr., daarna door Pierre Palla en, na diens overlijden, door Jacques Schutte. Met een onderbreking tijdens de oorlogsjaren van 1941 tot 1945 verzorgde De Wolf dit programma tot 7 mei 1970, zes jaren na zijn pensionering. Veel verhalen bundelde hij in een reeks boeken, en een aantal ervan heeft hij op de grammofoonplaat gezet.

 

 

Rolverdeling.

Henk de Wolf

 

 

Aanvullende gegevens.

Auteur: Henk de Wolf
Omroep: AVRO
Uitzending: 1938 - 1970
Categorie: Jeugd

 

 

Hoorspel.

 

Beluister een complete aflevering.

 

 

 

 

Bron: Instituut voor Nederlandse Geschiedenis.