Home / Het museum van de mens

Het museum van de mens

Versie van de VARA.

De verzamelaar zit in de kamer waar hij zijn verzamelingen bewaart. De kamer is niet groot, maar hij heeft er alles wat hij nodig heeft en hij houdt van de kamer. In de loop der jaren is ze zijn thuis geworden. Zelfs nu hij het hele huis ter beschikking heeft, blijft hij liever in die kamer bij zijn verzamelingen.

Verzamelen is niet zomaar een hobby, het is meer een levenswerk. Al z'n energie zit er in en in de kamer ook. De laden en kasten heeft hij zelf gemaakt. Daar bewaart hij de zeldzame en breekbare voorwerpen in. Ze liggen op vilt en worden nooit verplaatst. Er kan geen stof bij komen en geen licht ook. Hij behoedt ze voor bederf door ze te conserveren in hun oorspronkelijke toestand, en alles heeft een etiket.

Toen hij pas getrouwd was, is hij deze kamer gaan inruimen. Hij kan zo vertellen waar, wanneer en hoe hij iets kreeg. En ook allerlei details, zoals bijvoorbeeld hoe z’n vrouw Dorothea en hij Alec ontmoetten, of hoe ze met z’n drieën gingen verzamelen, hij, Dorothea en Alec. Of hoe Dorothea en Alec vertrokken en hem met zijn collecties achterlieten.

Rolverdeling.

Jan Borkus de man
Manon Alving Dorothea
Hans Karsenbarg Alec

Aanvullende gegevens.

Auteur: Maggie Ross
Vertaling: Tuuk Buytenhuys
Regie: Barry Bermange
Inspiciënt: Bram Hengeveld
Omroep: VARA
Uitzending: 27 mei 1982
Speelduur: 70 minuten
Categorie: Relaties
Alternatieve productie: De versie van de VPRO.

De bron van deze productie.

Museum of Man, 12 februari 1965 BBC Network Three.