Home / Het zwaailicht

Het zwaailicht

Een hoorspel over een man en zijn zoektocht naar wat hijzelf heeft kwijtgemaakt.

Rolverdeling.

Afkondiging ontbreekt.

Aanvullende gegevens.

Auteur: Kees van Kooten
Componist: Vincent van Warmerdam
Inspiciënt: Leo Knikman
Omroep: NPS
Uitzending: 28 februari 2000
Speelduur: 25 minuten
Categorie: Absurdisme

Frits van der Waa in de Volkskrant van maandag 29 november 1999.

Ebony Band brengt mooi hoorspel in concertzaal

Werk van Seiber/Szigeti, Gronostay, Kahn en Van Warmerdan/Van Kooten, door de Ebony Band, Cappella Amsterdam en Toneelvereniging Stuk voor Stuk onder leiding van Werner Herbers. 27 November, Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht.

Paul Vlaanderen en Paulus de boskabouter komen nooit weerom. Ergens in de jaren zestig is het radiohoorspel een stille dood gestorven. Maar Werner Herbers en zijn Ebony Band blazen het vergeten genre nieuw leven in.

In het Utrechtse Muziekcentrum bracht het gezelschap zaterdag niet alleen enkele "radiofonische" composities uit de jaren dertig ten gehore, maar ook een kersvers hoorspel, "Het zwaailicht", geschreven door Kees van Kooten en gecomponeerd door Vincent van Warmerdam. Het leverde een fascinerend en vaak hilarisch programma op, dat te zijner tijd ook op de radio zal worden uitgezonden.

De kracht van dit hoorspel zit hem allereerst in de messcherpe teksten. Van Kooten heeft aan een of twee zinnen genoeg om een complete situatie neer te zetten, inclusief dubbele bodems.

Wanneer de man ten slotte zijn bestemming bereikt, en een vrouw hem opendoet met de woorden: "Frans! Hoe kom je aan mijn adres?" spreekt dat boekdelen, terwijl het antwoord "Ik zag de adreswijziging bij Boorman", suggereert dat we hier te maken hebben met de hoofdpersoon uit "Kaas" en "Lijmen", waarmee de voortdurende verwijzingen naar Willem Elsschot onverwacht in een nieuw licht komen te staan.