Home / Kruisdood

Kruisdood

Jean Cocteau (1889-1963) was al vroeg een prominent figuur in Franse (en niet veel later ook in de Europese) culturele kringen. In 1909 verkeerde hij al in het gezelschap van balletgrootheden Diaghilev en Nijinski, in 1917 werkte hij mee aan een berucht geworden stuk "Parade", samen met onder meer de componist Erik Satie en schilder Pablo Picasso.

In 1919 ontmoette Cocteau zijn grote liefde: de jonge schrijver Raymond Radiguet. Onder zijn impuls gaat Cocteau meer classicistische verzen schrijven en keert hij zich van het avant-gardisme af, zoals uit "Plain-chant" blijkt. Radiguet overlijdt echter in december 1923, op erg jonge leeftijd.

"Kruisdood" ("La Crucifixion") werd kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog geschreven. Cocteau herstelde van een zware ziekte, die hem getroffen had tijdens het draaien van een nieuwe film "La belle et la bête".

"Kruisdood" verwerkt, herwerkt en verbeeldt de kruisdood van Christus, waarbij de dichter zich nu eens in de rol van toeschouwer dan eens van de lijdende Christus zelf plaatst. Het gedicht geldt als een hoogtepunt van de Franse poëzie.

Rolverdeling.

Stan Milbou

Aanvullende gegevens.

Auteur: Jean Cocteau
Vertaling: Theo Festen
Regie: Martine Ketelbuters
Omroep: BRTN
Uitzending: 14 april 1995
Speelduur: 30 minuten
Categorie: Overige

Bron deels: De Tijd.