Home / Landschap met Argonauten

Landschap met Argonauten

De tekst van “Landschap met Argonauten” van de auteur Heiner Müller heeft Gie Laenen met Guy Lavreysen opgenomen. Deze montage heeft Laenen geconfronteerd met een versie die Heiner Goebbels in Boston maakte.

Goebbels, vriend en bewerker van Müller, vroeg een honderdtal mensen op straat in Boston om gedeelten van die tekst onvoorbereid te lezen. Een ware overval. Die confrontatie zorgt voor vreemde gewaarwordingen. Je stelt je vragen over het wezen van de literaire tekst. Wat heeft hij met de man in de straat te maken? In hoeverre is hij verliteratuurd, machteloos gemaakt door de stilistiek?

Dat bombardement van beelden is geen schuilplaats, zeker geen masker. Het is een speelplaats waarin de acteur evenals de (Engelstalige) man in de straat reageren op de verschillende impulsen van de tekst.

Je kunt dus zelf de kern van het stuk mee bepalen en die door verschillende lezingen en montages definiëren, om enkel definitie weer op losse schroeven te zetten en je zelfzekerheid ter plekke te verliezen.

Rolverdeling.

Guy Lavreysen

Aanvullende gegevens.

Auteur: Heiner Müller
Vertaling: Marcel Otten
Regie: Martine Ketelbuters
Geluidsregie: Eddy Bilkin
Productie: Gie Laenen
Omroep: VRT
Uitzending: 13 maart 1998
Speelduur: 26 minuten
Categorie: Monoloog