Home / Man met koffer

Man met koffer

Een man en een vrouw zitten samen, waar wordt nooit bepaald. Zij wisselen herinneringen uit. Maar toch voeren zij geen dialoog met elkaar, want het komt eigenlijk nooit tot een gesprek tussen beiden. Wat zij zeggen zijn flarden van herinneringen uit hun eigen verleden, autobiografische herinneringen dus, die meestal langs elkaar heen glijden, maar ook wel eens met elkaar contact krijgen.

Een element bindt deze uiteenlopende, naast elkaar sprekende monologen samen: er is steeds sprake van een koffer. Daarbij wordt in het midden gelaten of de man of de vrouw werkelijk ooit contact met elkaar hebben gehad, of dat het hier gaat om een poging, die twee mensen ondernemen om hun eigen biografie te reconstrueren.

Deze laatste hypothese lijkt het meest waarschijnlijke. Want geluiden en muziek maken de luisteraar erop attent dat het gesprek niet realistisch mag worden opgevat, dat ruimte- en tijdsbepaling voortdurend wisselen, met één woord: dat de auteur zich met zijn "Man met koffer" uitsluitend tot de creatieve verbeelding van de luisteraar richt.

Rolverdeling.

Hilde Sacré zij
Stef Bayens hij

Aanvullende gegevens.

Auteur: Alf Poss
Vertaling: Coert Poort
Regie: Flor Stein
Geluidsregie: Valère Michielsen
Omroep: BRT
Uitzending: 23 maart 1982
Speelduur: 49 minuten
Categorie: Experimenteel

De bron van deze productie.

Mann mit Koffer, 20 maart 1975 Hessischer Rundfunk.