Home / Rembrandt

Rembrandt

Hoorspel ter gelegenheid van Rembrandts geboortedag 350 jaar geleden.

Op 15 juli 1606 wordt Rembrandt in Leiden geboren als negende kind van molenaar Harmen Gerritszoon van Rijn en Neeltje Willemsdochter van Suydbroeck. Na het afronden van de Latijnse school wordt Rembrandt leerling van schilder Jacob van Swanenburgh om vervolgens in 1624 in de leer te gaan bij de Amsterdammer Pieter Lastman. Lastman heeft veel invloed op hem. Samen met zijn vriend Jan Lievens heeft Rembrandt enige tijd een atelier in Leiden. In 1631 vestigt hij zich definitief in Amsterdam.

In 1634 trouwt Rembrandt met Saskia van Uylenburgh. Ze krijgen een aantal kinderen die al jong overlijden. Na een aantal verhuizingen gaan Saskia en Rembrandt uiteindelijk in de Sint-Anthonisbreestraat wonen. De straat heet tegenwoordig Jodenbreestraat en het huis is nu Museum het Rembrandthuis. Daar wordt ook zoon Titus geboren.

Ondanks zijn succes als schilder gaat Rembrandt een aantal zware jaren tegemoet. Zijn vrouw Saskia komt te overlijden en ook financieel gaat het hem niet voor de wind. In 1656 wordt hij failliet verklaard. Zijn huis en bezittingen moeten verkocht worden. Rembrandt gaat met zijn tweede echtgenote Hendrickje en hun dochter Cornelia en zijn zoon Titus aan de Rozengracht wonen. Daar zal hij zijn laatste jaren slijten.

Rolverdeling.

John de Freese Rembrandt Harmenszoon van Rijn
Mien van Kerckhoven-Kling Neeltje Willemsdochter van Suydbroeck
Fé Sciarone Cornelis, dochter van Hendrickje en Rembrandt
Dogi Rugani Lijsbeth, Rembrandts jongste zuster
Maria de Booy Saskia van Uylenburgh
Dogi Rugani Hiske van Loo, Saskia's oudste zuster
Jan Borkus Jan Six, een vriend van Rembrandt
Fé Sciarone Hendrickje Stoffels
Rien van Noppen Abraham Francen

Aanvullende gegevens.

Auteur: Peggy van Kerckhoven
Regie: Kommer Kleijn
Omroep: AVRO
Uitzending: 15 juli 1956
Speelduur: 84 minuten
Categorie: Biografisch