Home / Schemering

Schemering

Versie van de BRT.

Dit hoorspel is gebaseerd op een bizar proces in Polen: een boerenfamilie had een joodse vluchteling jarenlang voorgelogen dat de Nazi’s Polen nog steeds bezet hielden. De boerin Anna Sawácki houdt de jood Mendel Horowitz bij zich verstopt om hem voor deportatie te behoeden. De jarenlange omgang heeft een rituele verhouding tot stand gebracht; beiden weten wat ze moeten doen om niet ontdekt te worden.

Horowitz komt ‘s nachts slechts kort uit zijn bedompte schuilplaats in de kelder. De verhouding is formeel, de jood moest aanvankelijk voor het onderkomen betalen. Stuk per stuk heeft hij zijn juwelen afgegeven en telkens lang met de echtgenoot gemarchandeerd hoeveel maanden hij daarvoor mocht blijven.

Na de dood van de man verblijft hij echter bij de boerin zonder daarvoor iets te moeten geven. Horowitz heeft al lang ingezien dat het niet meer nodig is nog langer verstoppertje te spelen. De oorlog is voorbij. Door een slecht afgedicht venster had hij mensen gezien die weer vrolijk uit wandelen gingen. Bovendien had hij een stuk krant gevonden. Toch is hij gebleven, 20 jaar lang.

Rolverdeling.

Jo Crab Anna Sawácki
Rob Geraerds Mendel Horowitz

Aanvullende gegevens.

Auteur: Rolf Schneider
Vertaling: Paul Hardy
Regie: Herman Niels
Omroep: BRT
Uitzending: 30 november 1969
Speelduur: 45 minuten
Categorie: Oorlog
Alternatieve productie: De versie van de TROS.
Alternatieve productie: De versie van de VARA.

De bron van deze productie.

Zwielicht, 16 november 1966 Bayerischer Rundfunk.