Home / Symposion

Symposion

In december 1992 kwamen Louis Houët en Willem Breuker bijeen om te brainstormen over een totaal nieuw genre hoorspel. Al pratende en hardop denkende ontstond het idee om niet met een kant en klaar script te gaan werken, maar de tekst van het hoorspel enigszins geprogrammeerd en bijgestuurd te laten ontstaan.

Uitgangspunt was het symposium: het tafelen en een knipoog naar Plato. Woensdag 20 januari 1993 werd het diner gehouden op de dag dat Bill Clinton zijn inaugurele rede hield als president van de Verenigde Staten.

Het materiaal, op deze wijze tot stand gekomen, wasvergelijkbaar met de tekstvan een hoorspel, metduidelijkeverbanden, met opbouw en met doseringen van dramaturgische aard. De onderwerpen bleken verrassend beperkt in aantal: seks, huis, familie en geld.

Bovendien bleek hoe er in zekere zin strijd werd geleverd. Ieder op zijn beurt gaf te kennen meer te weten dan de ander en leuker te kunnen zijn dan die ander. Brokstukken van het gesprek werden in de studio gemonteerd tussen geluiden, muziek en eigen composities van Willem Breuker.

De muziek en de geluiden voeren eenzelfde soort strijd als de tafelgasten: bijval, afvallen, meegaan, storing en verwarring. Breuker zocht strijd en drama en vond die in het materiaal.

Medewerkenden.

Olga Zuiderhoek actrice, gastvrouw
Willem Breuker componist, geluidsschrijver
Adriaan van Dis journalist, schrijver, gast
Ischa Meijer schrijver, journalist, gast
Lore Truyen violiste
Henk de Jonge pianist
Louis Houët producer, pianist, gast

Aanvullende gegevens.

Auteur: Willem Breuker
Regie: Louis Houët
Omroep: KRO
Uitzending: 11 december 1994
Speelduur: 48 minuten
Categorie: Experimenteel