Index nieuws / Aart Staartjes overleden

Aart Staartjes overleden

Gepubliceerd 12 januari 2020.

Acteur en televisiemaker Aart Staartjes is op zondag 12 januari 2020 op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn carrière begon in 1957, toen hij samen met Eric Herfst en Ben Rowold een pantomimegezelschap vormde, genaamd Pantalone.

Nadat hij de Mulo had afgerond, ging hij naar de kweekschool voor onderwijzers, maar hij stapte al snel over naar de toneelschool in Amsterdam. Al tijdens zijn studie was hij in verschillende stukken op de televisie te zien. Na zijn eindexamen in 1961 speelde hij bij diverse toneelgezelschappen, zoals het Nieuw Rotterdams Toneel. Daar speelde hij een rol in "Een opgemaakt bed", een toneelstuk van Dimitri Frenkel Frank.

Hij presenteerde vanaf 1967 voor de IKOR “Woord voor Woord” een kinderserie waarin aan de hand van tekeningen bijbelverhalen werden verteld. Het bekendst werd Staartjes als bedenker en samensteller van een aantal baanbrekende kinderseries.

In 1972 bedacht hij voor de VARA "De Stratemakeropzeeshow". Het thema van deze serie was het doorbreken van een aantal taboes. "De Stratenmakeropzeeshow" kreeg een vervolg met "J.J. De Bom voorheen De Kindervriend" dat van start ging op 3 april 1979.

Nadat hij 1981 verantwoordelijk werd voor "Sesamstraat" zou hij nog een programma voor pubers maken onder de titel "Geef je ouders maar de schuld". De VPRO zond het in het seizoen 1985-1986 uit. Op 3 januari 1988 ten slotte ging Het "Klokhuis van start". Staartjes was hij bijna twintig jaar gastheer bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Nederland.

Beschreven hoorspelen met Aart Staartjes:

Etmaal der getuigen, Het

Keerpunt, Het

Some day my prince will come of Doornroosje anno 1967

Wij waren achttien in getal

Bron deels: Wikipedia.