Index nieuws / De Buitendienst

De Buitendienst

Gepubliceerd 6 april 2015.

Het wel en wee van de werknemers bij een woningbouwvereniging staat centraal in de nieuwe AVROTROS-hoorspelserie “De Buitendienst”. Acht wekenlang is vanaf 18 april wekelijks in de nacht van vrijdag op zaterdag hoe het eraan toegaat op de klachtenafdeling van woningcorporatie Davati.

AVROTROS kiest met “De Buitendienst” voor een hoorspelserie met een duidelijke maatschappelijke relevantie. Aangezien wijken met sociale woningbouw in belangrijke mate onderdeel uitmaken van de smeltkroes die Nederland heet, biedt De Buitendienst een overvloed aan mogelijkheden om aspecten van onze huidige samenleving te tonen.

De medewerkers van De Buitendienst.

Naast problemen van “de gewone man”, besteedt de serie aandacht aan de actuele realiteit binnen de organisatie van woningcorporaties. Het scenario is van Peter Römer en de regie is in handen van Justine Paauw.

“Tijdens het creatieve proces deed zich het bijzondere feit voor dat we door de realiteit werden ingehaald,” legt regisseur Justine Paauw uit. “De malversaties aan de top van grote woningcorporaties werden tijdens het schrijven van het scenario plotseling voorpaginanieuws. Bij de ontwikkeling van “De Buitendienst” hebben we hierop ingespeeld.”

Ook bij Davati blijken door foute beleggingen, verkeerde investeringen, torenhoge onkosten en onevenredige persoonlijke beloningen verwachtingen niet meer waar te maken. Investeringen worden uitgesteld, plannen voor renovatie en nieuwbouw worden afgeblazen. Dit alles heeft ingrijpende gevolgen, niet alleen voor de huurders maar ook voor de werknemers van De Buitendienst.

“Tijdens de vele researchgesprekken kwamen intens trieste verhalen naar voren, maar ook hilarische. Wat telkens weer opviel, was de grote betrokkenheid van de medewerkers van de “Buitendiensten” met de huurders, naast de enorme kloof tussen de top en de mensen op de werkvloer,” aldus Paauw.

Dit hoorspel met onder anderen Kees Boot, Yvonne van den Hurk, Katarina Justic, Marcel Hensema, Ariane Schluter, Harry van Rijthoven en Wieteke van Dort is gebaseerd op waargebeurde verhalen.

“De Buitendienst” vanaf 18 april wekelijks in de nacht van vrijdag op zaterdag op NPO Radio 1 van 00:00 tot 00.30 uur.

Klikt u hier voor “De Buitendienst” op deze website.