Index nieuws / Tweede serie “De Buitendienst”

Tweede serie “De Buitendienst”

Gepubliceerd 8 oktober 2015.

In de zeven nieuwe afleveringen kunnen we opnieuw meeleven met het wel en wee van de werknemers van woningbouwcorporatie Davati. Elke zaterdag is te horen hoe het eraan toegaat op de klachtenafdeling.

Maatschappelijke relevantie

“De Buitendienst” is een hoorspelserie met een duidelijke maatschappelijke relevantie. Aangezien wijken met sociale woningbouw in belangrijke mate onderdeel uitmaken van de smeltkroes die Nederland heet, biedt “De Buitendienst” een overvloed aan mogelijkheden om aspecten van onze huidige samenleving te tonen.

Naast problemen van “de gewone man”, besteedt de serie aandacht aan de actuele realiteit binnen de organisatie van woningcorporaties. Het scenario van deze tweede serie is in handen van Anne Lichthart en de regie is opnieuw in de vertrouwde handen van Justine Paauw. Peter Römer schreef de scenario’s van de eerste serie.

Link met de realiteit

‘Tijdens het creatieve proces deed zich het bijzondere feit voor dat we door de realiteit werden ingehaald,” legt regisseur Justine Paauw uit. “De malversaties aan de top van grote woningcorporaties werden tijdens het schrijven van het scenario plotseling voorpaginanieuws. Bij de ontwikkeling van De Buitendienst hebben we hierop ingespeeld”.

Ook bij Davati blijken door foute beleggingen, verkeerde investeringen, torenhoge onkosten en onevenredige persoonlijke beloningen verwachtingen niet meer waar te maken. Investeringen worden uitgesteld, plannen voor renovatie en nieuwbouw worden afgeblazen. Dit alles heeft ingrijpende gevolgen, niet alleen voor de huurders maar ook voor de werknemers van De Buitendienst.

De medewerkers van De Buitendienst.

Korte inhoudsomschrijving

Bob, Iris en Semra werken op de klachtenafdeling van woningbouwvereniging Davati. Iris werkt als telefoniste en is daarmee het eerste aanspreekpunt van de huurders. Ze coördineert wie van de buitendienst welke klachten afhandelt. Bob is daarbij meer verantwoordelijk voor technische problemen, terwijl Semra als sociaalpedagoog de taak heeft de harmonie tussen bewoners onderling te waarborgen.

Als blijkt dat de woningbouwvereniging wegens misstanden aan de top in de financiële problemen zit, heeft dat zijn weerslag op zowel de werknemers van het bedrijf als op de woonomstandigheden van de huurders. Bezuinigen, een hoge werkdruk en een fanatieke interim-manager bepalen de werksfeer. Ondertussen bloed er iets moois tussen nieuwkomer Andre en Iris.

“De Buitendienst” vanaf 17 oktober wekelijks in de nacht van vrijdag op zaterdag op NPO Radio 1 van 00:00 tot 00.30 uur.

Klikt u hier voor “De Buitendienst” op deze website.