Index nieuws / Eerbetoon aan Martine Ketelbuters

Eerbetoon aan Martine Ketelbuters

Gepubliceerd 6 oktober 2015.

Op donderdag 8 oktober brengt Klara om 22.00 uur in Late Night Shift een eerbetoon aan de deze zomer overleden radiomaakster en RITCS-docente Martine Ketelbuters. Ze was jarenlang docente en opleidingshoofd van de radio-opleiding van het RITCS en een zeer gewaardeerde regisseur van hoorspelen.

In de jaren negentig heeft ze onder andere samen met Bart Stouten en technicus Ward Weis schitterende producties voor BRT Radio 3 gerealiseerd. Voor “Een zee van rusteloosheid”, naar Fernando Pessoa, kreeg ze een eervolle vermelding op de Prix Italia en de Prix Futura en “Na de orgie” van Dieter Lesage behaalde de ‘Medaille d’Argent’ op de Grand Prix International de la Radio.

Ze werkte ook mee aan verschillende woordprogramma’s waaronder Zegge en Schrijve (BRT Radio 3), Textuur, Het drama van 75 jaar Radio, de Radioboeken (Klara).

Naast radiowerk deed ze de sounddesign voor “La Femme fait son truc”, “Etudes’ en ‘Palimpsest”, danscreaties van Elisabeth Maesen. Martine Ketelbuters maakte ook deel uit van de departementsraad van het Rits, was daar vakhoofd van de afdeling Radio, en was ook lid van de Raad van Bestuur van FM Brussel, adviseur voor de Atelier de Création Radiophonique en lid van de advieswerkgroep Kunsten van de VGC.

Als regisseur van hoorspelen voor de VRT was ze paradigmatisch in haar liefde voor een combinatie van technische maîtrise en gedurfd vormelijk denken.

Bron: Erasmushogeschool Brussel.