Index nieuws / Wederom geen hoorspel in het "Hoorspel halfuur"

Wederom geen hoorspel in het "Hoorspel halfuur"

Gepubliceerd 9 december 2019.

Heeft u de afgelopen jaren 's nachts presentatoren bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met enig enthousiasme een hoorspel horen aankondigen? De presentatoren ervoeren het "Hoorspel kwartier" en ervaren de opvolger het "Hoorspel halfuur" als een hinderlijke onderbreking van de programmering. Voor de duidelijkheid de invoering van het "Hoorspel halfuur" betekende wekelijks drie kwartier minder zendtijd ten behoeve van hoorspelen.

Wekelijks wordt er via de zenders NPO Radio 1 tot en met 5 maar liefst 840 uur uitgezonden (NPO FunX en de themakanalen zijn buiten beschouwing gelaten). Een kleine 30 minuten van de 840 uur zendtijd heeft de NPO gereserveerd voor hoorspelen. Althans dat verwacht de luisteraar van een programma dat wordt uitgezonden onder de titel "Hoorspel halfuur".

Maar in het "Hoorspel halfuur", weggestopt in de nacht van vrijdag op zaterdag, worden sporadisch hoorspelen uitgezonden. In tegenstelling tot Duitsland en Groot-Brittannië waar men hoorspelen op prime time programmeert en het de luistercijfers van de radiostations ten goede komt.

Het "Hoorpel kwartier" trok om 00.45 uur meer luisteraars dan de programmering van de VPRO ’s middags via dezelfde zender. Het programmeren van hoorspelen op het juiste tijdstip is een vak en waarschijnlijk heeft de NPO niet langer de deskundigheid in huis of maakt er geen gebruik van.

Zaterdag 7 december werd het eerste deel van “Stadsastronaut” uitgezonden. Zonder meer een goed gemaakte productie, maar geen hoorspel. Deze productie zou in het verleden in het dagelijkse documentaire uur zijn uitgezonden. Het documentaire uur is wegbezuinigd, maar geen nood de NPO misbruikt wederom het "Hoorspel halfuur".

In 2020 ontvangt NPO 3FM maar liefst 2 miljoen euro extra! Het is de zender van harte gegund, maar waarom ook geen extra geld voor een kunstvorm als het hoorspel? Misschien dat Omroep MAX dan eindelijk de belofte kan inlossen om hoorspelen te gaan uitzenden. Dat was voor velen in 2002 een van de redenen om lid te worden. Tot op heden heeft Omroep MAX slechts de domeinnaam Hoorspelen.nl geregistreerd.

Het wordt de hoogste tijd dat de NPO het hoorspel als kunstvorm serieus neemt en het tot uitdrukking laat komen in de financiering en het uitzendtijdstip. Het "Hoorspel halfuur" gebruiken voor andere genres of opheffen zoals nu de bedoeling is getuigd van minachting voor. een grote groep luisteraars.

Hoorspelen.eu