Index nieuws / "Geen noot is onschuldig” op NPO Radio 4

“Geen noot is onschuldig” op NPO Radio 4

Gepubliceerd 19 februari 2017.

AVROTROS zendt in april een bijzondere hoorspelserie uit waarin vroege feministen centraal staan. “Geen noot is onschuldig” vertelt het verhaal van verzetsheld en dirigente Frieda Belinfante.

Geen noot is onschuldig

Volgens Frieda was de wereld destijds nog niet klaar voor een professioneel vrouwelijke dirigent met een lesbische geaardheid. Maar anno 2017 zijn er nog steeds maar weinig vrouwelijke dirigenten te vinden. Des te unieker is haar verhaal. Een carrière als professioneel celliste leek bij haar geboorte in 1904 al vast te liggen, maar Frieda keek verder en stortte zich met veel succes op het dirigeren.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak staakte de half Joodse Frieda haar muziekcarrière en sloot zich aan bij het verzet. Ze was onder andere betrokken bij de beruchte aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Na de oorlog vertrok ze gedesillusioneerd naar Amerika en maakte daar naam als celliste in de orkesten van de filmstudio’s en als dirigente van haar zelf opgerichte orkest.

Regisseur Peter te Nuyl maakte voor Opium op NPO Radio 4 deze 16-delige serie. Jacqueline Blom speelt Frieda in dit unieke hoorspel, gebaseerd op het boek “Een schitterend vergeten leven” van Toni Boumans. De muziek, opnieuw ingespeeld door het ooit door Frieda gedirigeerde Sweelinck Orkest, is de motor en context van het verhaal. Krijn ter Braak speelt de rol van de cello, de alwetende en fictieve verteller. Peter te Nuyl streeft naar een bewegelijke balans tussen feit en fictie en historie en actualiteit.

De cast bestaat verder uit Bram van der Vlugt, Mark Rietman, Matteo van der Grijn, Hans Hoes, Jochum van der Woude, Kim Berkhout en Guy Clemens.

“Geen noot is onschuldig”, vanaf 10 april 4 weken lang van maandag tot en met vrijdag in Opium om 23.45 uur op NPO Radio 4.

Klikt u hier voor "Geen noot is onschuldig" op deze website.