Index nieuws / Verkrijgbaar: Harteloos

Harteloos

Gepubliceerd 4 april 2016.

Op vrijdag 23 oktober 2015 werd door de Stichting hoorspel nú de thriller “Harteloos” uitgebracht. Een bewerking van het gelijknamige boek van de auteur Cees Smit.

Korte inhoudsomschrijving.

Uiterst tevreden zat Stanislav Boyko op het terras van zijn schitterende bungalow, direct gelegen aan de Zwarte Zee bij de badplaats Sunny Beach in de provincie Burgas. Niet voor niets werd dit ook wel de Bulgaarse Riviera genoemd.De zee oogde rustig, haast rimpelloos, net een spiegel. Bedachtzaam schudde Stanislav de ijsblokjes rond in het smalle glas.

Begin vorig jaar had hij zijn vastgoed verkocht om onder meer te investeren in de training van een groep van twaalf medewerkers om een allerlaatste, grote slag te slaan. Een ander deel van het benodigde geld had hij in twee jaar verkregen door fraude met de registratie van honderd landgenoten in Nederland, een truc die een slordige winst van € 350.000,00 had opgeleverd.

De Nederlandse belastingautoriteiten stortten namelijk probleemloos toelagen voor huur en ziektekosten op rekeningen die bij diverse ING-banken waren geopend voor honderd gezinnen. Een stroman van Boyko had deze families gerekruteerd en geïnstrueerd. In het begin betaalde hij, na ondertekening van de machtigingen, iedereen direct negenhonderd euro uit, met de toezegging dat ze aan het eind van ieder jaar vijfhonderd euro tegemoet konden zien.

Omdat hij wist dat controles in Nederland de fraude op een gegeven moment aan het licht zouden brengen, had hij zich begin 2013 voortijdig uit dit project teruggetrokken en het stokje overgegeven aan zijn stroman. Deze was enkele maanden later verdronken. Onderzoek van de politie naar de toedracht van deze verdrinking bleef zonder resultaat. In het huis van de overledene was niets van waarde teruggevonden.

Bij toeval raken chirurg Féline Eklund en financieel expert Edward van Breukelen verzeild bij een miljoenenfraude in de schimmige wereld van het grote geld en het vastgoed. Beiden worden ontvoerd. Een spectaculaire zoektocht volgt: inspecteur Ciska Decker van de Politie Oost Nederland van district Zuid Gelderland en haar Duitse collega Karl Hoffmann zetten in Duitsland de achtervolging in.

Bron: Hoorspel Nú.

Voor € 24,95 verkrijgbaar bij Luisterrijk.

Klikt u hier voor "Harteloos" op deze website.