Index Plus / De hoorspelkern

De hoorspelkern

De hoorspelkern was een groep van acteurs die vanaf 1947 bij de publieke omroepen meewerkten aan de dagelijkse uitzendingen van hoorspelen. De hoorspelkern was een initiatief van de Nederlandse Radio Unie (NRU), vergelijkbaar met de huidige Nederlandse Omroep Stichting.

Na de oorlog waren het vooral de AVRO en de VARA die wekelijks hoorspelen uitzonden; nadien kwamen daar NCRV, KRO en VPRO bij. De omroepen hadden destijds het een en ander goed geregeld.

Door de omroepen werden gemiddeld twee hoorspelen per avond geprogrammeerd, hoewel was vastgelegd dat er nooit twee tegelijk werden gebracht via Hilversum 1 en Hilversum 2, de beide radiozenders die toentertijd in gebruik waren. De NRU had daarnaast ook een speciale hoorspelcommissie die werd ingezet om problemen te voorkomen.

De omroepen putten destijds uit een gezamenlijk arsenaal aan spelers, dat de hoorspelkern heette. De hoorspelkern bestond uit zo'n 17 dames en 21 heren. De NRU organiseerde een aantal jaren achter elkaar cursussen waarbij men werd opgeleid tot hoorspel speler. Want spelen in een hoorspel is een totaal ander vak dan spelen voor toneel of film.

Ook werden er af en toe gastrol spelers uitgenodigd om wat meer variatie in het geheel te brengen en ook om dragende rollen te spelen. De vaste hoorspelkern heeft bestaan vanaf 1947 tot 1986.

Bron deels: Wikipedia.