Index Wist u dat….? / Schoolradio

Wist u dat….?

Door Herman Van Cauwenberghe.

 

Wist u dat de eerste schoolradio-uitzending op 16 april 1948 te horen was? De KRO startte toen met een serie “Uit de schatkamer van het Oude Testament”. In 1949 volgde de reeks “De toverlantaarn”. Pas in 1950 sloot de NCRV zich aan, de AVRO en de VPRO volgden in 1953, de VARA in 1954.

 

Radio in de klas, dat was een prima middel om bijvoorbeeld luisteroefeningen aan te bieden. Ik ben mijn hele loopbaan lang leraar Nederlands geweest en heb een aantal uitzendingen van de BRT in die zin gebruikt. “De duikende eend” was een serie die zich daartoe heel goed leende.

 

Om mijn leerlingen te motiveren om ook naar Nederlandse hoorspelen te luisteren liet ik eens een aflevering van “De blauwe zaden” horen. Jaren later ontmoette ik een oud-leerling en die vroeg me meteen: “Meneer, jaren geleden liet u ons luisteren naar een spannend hoorspel. Kan u me zeggen waar ik dat zou kunnen vinden?” Ik kon hem toen jammer genoeg geen tip geven, want Hoorspelen.eu bestond nog niet. Ik hoop dat hij uit eigen beweging de juiste weg heeft gevonden. Wat moet zo’n beluistering in klasverband toch een indruk hebben nagelaten!

 

Kinderen luisteren naar de schoolradio.