Index actrices / Elisabeth Andersen

Elisabeth Andersen

Op 1 januari 1920 werd Elisabeth Andersen te Den Haag geboren.

Andersen kwam voor het eerst in aanraking met theater toen zij bij de sociaal-democratische Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) kwam op twaalfjarige leeftijd. Ze zag tijdens de pinksterspelen Han Bentz van den Berg en Irene Vorrink spelen. Later bij de Vrijzinnige Christelijke Jeugd Centrale, kreeg ze haar eerste rol in het toneelstuk "Storm" van Shakespeare.

Dichter Nijhoff zag haar talent. Toen zij niet werd aangenomen bij de Toneelschool schreef hij een brief naar de opleiding. Alsnog kon Andersen beginnen aan de acteursopleiding in 1941. Ze heeft haar opleiding nooit afgemaakt. Er dook een Joodse vriendin bij haar onder en het leek haar veiliger om een baan aan te nemen bij het gezelschap van Cor van der Lugt Melsert. Zij speelden door tot 1944 in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Na de oorlog kwam ze bij het gezelschap Comedia van Cor Hermus. Hier was Ellen Vogel de opkomende ster en had Andersen zelf niet zoveel te doen.

In 1947 begon ze met spelen bij theatergezelschap de Haagse Comedie. Net voor 1974 nam zij hier ontslag. Dit was tijdens Aktie Tomaat. Er was veel beweging in het Nederlands theater. Andersen had ongeveer twintig jaar bij het gezelschap gespeeld en speelde vooral afstandelijke dames in hoogstaande komedies of meer dichterlijke stukken. Ze was toen ze stopte bij de Haagse Komedie 54 jaar oud en had veel kritiek op de volgens haar "lege" rollen die zij speelde. Ze was graag gaan spelen bij het Werkteater of het politieke theater van Proloog. Maar daar voelde ze zich toen te oud voor.

Ze heeft in die tijd ook gespeeld bij gezelschap Centrum. Hier speelde ze een lesbische vrouw Inès in het toneelstuk "Huis clos" van Sartre. Bij De Nederlandse Comedie speelde ze Jeanne in "Vrijdag" van Hugo Claus. Ze speelde een Vlaamse volksvrouw vol wellust en levenslust. Dit was een hele andere rol dan de rollen die zij speelde bij de Haagse Comedie. Daar speelde ze juist afstandelijke dames. Ze heeft de rol Jeanne 189 keer gespeeld.

Begin jaren 80 voegde ze zich bij een theatergezelschap Globe in Eindhoven in samenwerking met beginnend regisseur Gerardjan Rijnders. Ondanks dat ze als speelster al meer mocht mee denken met het repertoire, had Rijnders wel moeite met haar uitgesproken mening. Andersens afscheidsvoorstelling bij haar pensioen was in 1984.

Elisabeth Andersen is op 3 oktober 2018 te Haarlem overleden.

Een fragment uit: De vrede klaagt.

Elisabeth Andersen speelt de vrede.

Beschreven hoorspelen met Elisabeth Andersen:

Andere en ik, De

Glas water

Godenslaap

Gouden band bindt vorst en volk, Een

Klein beetje pijn, Een

Leg de zee stil

Maria Stuart of Gemartelde Majesteit

Mensen achter glas

Metamorfosen, De

Mijnheer Admets reis

Rebecca Schwajger

Sabeth of De zwartgerokte gasten

Vrede klaagt, De

Zoekers, De

Bron deels: Theaterencyclopedie.