Index acteurs / Han Bentz van den Berg

Han Bentz van den Berg

Op 12 oktober 1917 werd Han Bentz van den Berg te Blaricum geboren.

Bentz van den Berg doorliep na het lyceum van 1935 tot 1938 de toneelschool, die hij zonder diploma verliet. Zijn debuut vond plaats in de zomer van 1938 bij de Vereenigde Haagsche Spelers onder leiding van Pierre Balledux, waar hij de proloog deed in “Mariken van Nieumeghen”.

Omdat hij weigerde zich aan te sluiten bij de Kultuurkamer, werkte hij in de laatste oorlogsjaren door toedoen van zijn zwager Geert van Oorschot in de uitgeverij. Na de oorlog kwam hij als acteur pas goed op gang. In 1956, 1958 en 1964 werd hij onderscheiden met de Louis d'Or, in 1954, 1955 en 1958 en 1964 werd hij uitgeroepen tot acteur van het jaar.

In 1950 richtte hij met Johan de Meester en Guus Oster de Nederlandse Comedie op, aan welk gezelschap hij 20 jaar als acteur, regisseur en mede-directeur was verbonden. De “Aktie Tomaat” maakte hieraan een abrupt einde en schakelde hem een jaar uit.

In 1971 kwam hij terug en speelde vier seizoenen bij Centrum. Hij was een belangrijk regisseur en werkte als zodanig ook enige malen voor de televisie. Helaas hebben hoorspelregisseurs te weinig gebruik gemaakt van zijn talenten.

Han Bentz van den Berg is op 3 juli 1976 te Drachten overleden.

Een fragment uit: Een dag als alle andere dagen.

Han Bentz van den Berg speelt Paul Schneider.

Beschreven hoorspelen met Han Bentz van den Berg:

Dag als alle andere dagen, Een

Gouden band bindt vorst en volk, Een

Mettertijd een vuur

Mijnheer Admets reis

New York, ritme van een stad

Onder het melkwoud

Onderzoek, Het

Pornografie, De

Reconstructie, De

Zaak Bannema, De

Bron deels: Theaterencyclopedie.