Index actrices / Yoka Berretty

Yoka Berretty

Op 8 mei 1928 werd Yoka Berretty te Rotterdam geboren.

Beretty volgde na de middelbare school Beretty een acteursopleiding in New York bij de Actors Studio, in Parijs (Théatre de Poche, Marcel Marceau en Etienne Decroux) en in Rome. Als actrice wijst ze ooit Fellini af wanneer de beroemde filmregisseur haar vraagt om een straatmadelief in een van zijn films te spelen.

In het seizoen 1956 begint haar Nederlandse theatercarrière bij de Nederlandse Comedie. Vervolgens werkt ze bij toneelwerkgroep Test, Ensemble, Centrum, Studio, Nederlandse Comedie, Amsterdams Volkstoneel en Theaterunie. Ook speelt Berretty in een aantal vrije producties. Berretty werkte in de jaren zestig van de vorige eeuw veelvuldig voor de televisie en de radio.

In de loop van de jaren zeventig is ze echter steeds minder te zien en te horen. In een interview in Radioweekblad (1972) legt ze uit waarom ze nog maar sporadisch werkt: “Ik vind deze tijd een ramp. Moeilijk om rustige sfeer te creëren. Ben zeer behoudend geworden.” In de jaren tachtig speelt Berretty weer in een aantal films en werkt ze sporadisch voor de radio.

Yoka Berretty is op 28 november 2015 te Rijswijk (Zuid-Holland) overleden.

Een fragment uit: De kunst van het creëren van een blijvende modestijl.

Yoka Berretty speelt Coco Chanel.

Beschreven hoorspelen met Yoka Berretty:

Achterberg

Elektra

Kunst van het creëren van een blijvende modestijl, De

Onder het melkwoud

Onze man in Manana

Wilde vaart, De

Bron deels: Theaterencyclopedie.