Index actrices / Vera Bondam

Vera Bondam

Op 13 oktober 1895 werd Vera Bondam te Den Haag geboren.

Bondam bezocht na haar HBS-tijd in 1913-1914 de toneelschool en debuteerde in het seizoen daarop bij het gezelschap van Louis de Vries, dat een jaar lang in Indië voorstellingen verzorgde. Na de ontbinding van dit gezelschap bleef zij nog met enkele collega's doorwerken, maar in 1916 keerde zij terug naar Nederland en werd zij geëngageerd door Van Eysden.

Halverwege de jaren twintig besloot ze een studie Duits te gaan doen, omdat het toneel haar geen voldoening meer gaf. Zij haalde haar akte, maar sloot zich uiteindelijk toch weer aan bij het Vereenigd Tooneel van Verkade en Verbeek, waar zij belangrijk werk deed.

Zij speelde echter regelmatig en was later ook als lerares verbonden aan de Amsterdamse Toneelschool. Als hoorspelactrice was zij betrokken bij vele honderden radio-uitzendingen, zij werkte mee aan de toneelavonden van de AVRO en behoorde in de vijftiger jaren tot de televisietoneelgroep, die 3 seizoenen bestond.

Zij werkte als actrice en voordrachtskunstenares door tot het eind van de jaren zestig en was bijna 80 jaar toen zij haar laatste televisierol speelde.

Vera Bondam is op 1 juli 1982 te Amsterdam overleden.

Een fragment uit: Ontmoeting op Margraten.

Vera Bondam speelt mevrouw Aalders.

Beschreven hoorspelen met Vera Bondam:

Anastasia

Herberg "De Wereld"

Ontmoeting op Margraten

Schilderij, Het

Trilby

Zijn held

Bron deels: Theaterencyclopedie.