Index acteurs / John van Dreelen

John van Dreelen

Op 5 mei 1922 werd John van Dreelen te Amsterdam geboren.

John van Dreelen is een pseudoniem van Jacques Theodore van Drielen Gimberg.

De eerste jaren van zijn carrière werkte hij onder de naam Jack Grimberg.

Van Dreelen kwam door toedoen van Johan de Meester direct na zijn middelbare schooltijd bij het Residentie Tooneel. Daar maakte hij in 1941 zijn debuut in “De gele nachtegaal”. Na te zijn ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam hij bij Cabaret De Koplamp, maar in 1949 hield hij zijn Nederlandse carrière min of meer voor gezien.

Hij kwam op uitnodiging van Sir Laurence Olivier naar Londen, waar hij eerst meewerkte aan een aantal hoorspelen, maar later ook engagementen kreeg bij theatergezelschappen. In 1951 maakte hij met onder andere Care Williams en Audry Hepburn de film “Monte Corlo Baby”, waarna hij werd gevraagd voor een paar Duitse films.

In 1959 begon zijn Amerikaanse carrière die bijna een kwart eeuw zou duren. Hij speelde rollen in vrijwel elke populaire televisieserie uit die tijd. Van Dreelen speelde tussendoor nog regelmatig in Duitse en Nederlandse producties. In 1970 verwierf hij in Nederland grote bekendheid door zijn rol in de televisieserie “De kleine zielen”, gebaseerd op Louis Couperus' “De boeken der kleine zielen”.

In 1972 wist het gezelschap Forum hem te contracteren voor de rol van Henry Higgins in de musical “My fair lady”. In 1987 speelde hij in drie Nederlandse speelfilms, waaronder “Zoeken naar Eileen” van Rudolf van den Berg en “Odyssée d'amour” van Pim de la Parra.

John van Dreelen is op 4 september 1992 te Cap d'Agde overleden.

Een fragment uit: De brug van Estaban.

John van Dreelen speelt kapitein René Legrand.

Beschreven hoorspelen met John van Dreelen:

Brug van Estaban, De (Pseudoniem Jack Grimberg)

Volk in boeien (Pseudoniem Jack Grimberg)

Bron deels: Theaterencyclopedie.