Index acteurs / Jaap Hoogstra

Jaap Hoogstra

Op 31 januari 1915 werd Jaap Hoogstra te Amsterdam geboren.

Hoogstra doorliep de Toneelschool en debuteerde in 1937 bij het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel in "Christian" van Yvan Noé. Hij speelde tot in 1942 de Kultuurkamer in werking trad. Hij schoolde zich bij tot leraar logopedie, voorzag tijdens de oorlog in zijn onderhoud met het geven van spraaklessen en was nadien meer dan 23 jaar werkzaam als spraakleraar aan de Amsterdamse Toneelschool.

Na de bevrijding maakte hij deel uit van de Toneelgroep 5 mei 1945 en werd hij geëngageerd bij S.T.A.R.T. (Stichting Amsterdams-Rotterdams toneel). Inmiddels was hij zich gaan toeleggen op het schrijven van kinderstukken, die door tal van gezelschappen, zowel in binnen- als buitenland, zijn opgevoerd. Daarnaast een roman: "Uitreis".

In 1954 was hij mede-oprichter en artistiek leider van Toneelgroep Studio, in die jaren nog een traditioneel spreidingsgezelschapje. Toen Kees van Iersel in 1962 het roer bij Studio overnam bleef Hoogstra tot 1971 als acteur verbonden aan, wat Nederlands meest vooruitstrevende gezelschap was geworden. Hij speelde stukken van Paul Rodenko, Bert Schierbeek, Anton Koolhaas, Jan Cremer en Federico García Lorca. In de periode na Studio werkte hij vooral als freelance acteur.

Zijn 40-jarig jubileum vierde hij bij de Nieuwe Komedie in "Gansch het raderwerk" (1977/1978).In 1992 schitterde Hoogstra in "Een stuk monoloog" van Samuel Beckett en in 1995 maakte hij nog veel indruk met zijn rol in de voorstelling "Oud" van Koos Terpstra

Jaap Hoogstra is op 30 juni 1998 te Amsterdam overleden.

Een fragment uit: De Morbocraat.

Jaap Hoogstra speelt een politicus.

Beschreven hoorspelen met Jaap Hoogstra:

Barcelona is geland

Betrapt

Bruiloftsmaaltijd, De

Hallo... Storing... Rampjaar

Kind van staat, Het

Laatste reis van de jonge dichter Pjotr Philippowits Iwolgin, De

Leeuwendalers

Morbocraat, De

Onderzoek, Het

Pluk van de Petteflet

Reddeloos, radeloos, redeloos

Voorwetenschap, De

Wolfgang Amadeus, musicus

Bron deels: Theaterencyclopedie.