Index acteurs / Peter van der Linden

Peter van der Linden

Op 1 december 1923 werd Peter van der Linden te Den Haag geboren.

Van der Linden volgde de tekenacademie en de landbouwschool in Ommen, werkte enige tijd als boerenknecht en kwam als figurant bij het Residentie Tooneel. Na de bevrijding speelde hij drie jaar lang bij de Sprookjesspelers onder leiding van Karel Eckhart en Ina Krediet, alvorens hij zijn professionele debuut maakte in 1948. Hij speelde en regisseerde in de loop der jaren bij een groot aantal gezelschappen en was vanaf 1972 vast verbonden aan Toneelgroep De Appel.

Hij werd vier maal onderscheiden: in 1962 met de Albert van Dalsumprijs (voor "Die gecroonde leersse"), in 1968 voor de beste mannelijke bijrol in "Vanavond improviseren wij", voor hetzelfde stuk de Arlecchino, en in 1976 de Louis d'Or voor "Agamemnon".

Van der Linden maakte ook naam als bewerker en schrijver van toneelstukken, waaronder "Wie is de dief?", "Koning Witbaard en de wondermantel", "Trampoline", "De avonturen van Pinokkio", "Op leven en dood", "De man met de rode hoed" (met Lou Steenbergen), "De drie wensen van de vrolijke ketellapper", "Harlekijn in Arabië", en "De gelukkige familie Pot".

Peter van der Linden is op 20 maart 2019 te Den Haag overleden.

Een fragment uit: Alexanders nar.

Peter van der Linden speelt de nar.

Beschreven hoorspelen met Peter van der Linden:

Alexanders nar

Arbeid van August en het loon van Pierrot, De

Gieren, De

Grote broer, De

Onderzoek, Het

Perzen, De

Bron deels: Theaterencyclopedie.