Index actrices / Ank van der Moer

Ank van der Moer

Op 23 januari 1912 werd Ank van der Moer te Amsterdam geboren.

Van der Moer slaagde cum laude voor haar eindexamen op de Amsterdamse Toneelschool. In 1931 maakte de ambitieuze negentienjarige actrice haar debuut bij het Amsterdamse gezelschap van Eduard Verkade. Na een aantal bescheiden rollen vond op 21 februari 1932 de première plaats van het stuk waarin Van der Moer haar eerste professionele hoofdrol speelde.

Ruim twintig jaar lang vierde De Nederlandse Comedie grote toneeltriomfen met Van der Moer als eerste actrice, een inmiddels doorgewinterde speelster die zich volledig vastbeet in haar rollen. Sommige ten tonele gevoerde vrouwen lieten hun sporen zichtbaar na op hun vertolkster. Zo verfde de actrice haar haar zwart en vrat zij zich vol om in de huid te kunnen kruipen van de schreeuwende Siciliaanse Serafina delle Rose uit "De getatoeëerde roos" en raakte zij voorgoed verslaafd aan sigaretten door de kettingrokende Martha in "Wie is bang voor Virginia Woolf?"

Op 9 oktober 1969 begeeft een aanstormende groep leerlingen van de Toneelschool zich met tomaten naar de Amsterdamse Stadsschouwburg om hardhandig duidelijk te maken wat zij van de huidige toneelpraktijk en de grote coryfeeën van De Nederlandse Comedie vindt: weg ermee! De tomaten zelf hebben Van der Moer nooit geraakt, omdat zij in die periode juist 'uitgeleend' was aan Globe en in de provincie optrad; de násleep van de actie treft de actrice des te meer.

Tijdens haar glansrijke carrière werd Van der Moer vele malen onderscheiden. Niet de actrice, maar de toneelschrijfster Ank van der Moer mocht de eerste prijs van betekenis in ontvangst nemen: in 1944 werd haar debuut "Waar is mijn dochter?" door de Vereeniging van Letterkundigen bekroond met de Mr. H.G. van der Viesprijs voor "het beste oorspronkelijke toneelstuk".

Ank van der Moer is op 28 maart 1983 te Amsterdam overleden.

Een fragment uit: Waterval.

Ank van der Moer speelt de vrouw.

Beschreven hoorspelen met Ank van der Moer:

Bloesems van vuur

Phoenix herrijst te vaak, Een

Reünie, De

Theodoor of Een total-loss

Vorstin, De

Waterval

Bron deels: Theaterencyclopedie.