Index acteurs / Eric Schneider

Eric Schneider

Op 30 augustus 1934 werd Eric Schneider te Batavia (Nederlands-Indië) geboren.

Schneider ging in 1956 naar de Toneelschool in Maastricht. Daar deed hij in 1960 eindexamen. Hij debuteerde in 1960 in “Het zuiden (Sud)” van Julien Green. In 1967 ontving hij de Louis d'Or voor zijn vertolking van de titelrol in “Hamlet” bij het Nieuw Rotterdams Toneel.

In 2009 maakte Schneider met het stuk “Nocturne, een bittere komedie” de balans op van een toneelleven. Shakespeare's “King Lear” geldt als de kroon op de carrière van iedere acteur. Schneider schreef met “Nocturne” zijn eigen “King Lear”. Hij kijkt terug op het leven van een oude toneelspeler en maakt daarbij gebruik van een halve eeuw theatergeschiedenis.

Schneider deed ook mee aan diverse films, radio- en televisiedrama. Zijn debuut op het witte doek maakte hij in 1966 in de film “10.32”. Naast zijn acteerwerk vond Schneider ook zo nu en dan tijd om te regisseren. Bovendien was hij jarenlang docent op toneelscholen en beoordelaar bij audities. Daarnaast legde hij vanaf 1994 zijn toneelherinneringen vast in tekeningen.

Hij schreef een aantal toneelstukken, waaronder “Tweelicht”, “Rinkelrooien”, “Theodoor, een total loss” en “Nocturne, een bittere komedie”. In augustus 2013 debuteerde hij als romanschrijver met “Een tropische herinnering”, geïnspireerd door zijn eigen jeugd in Indië.

Een fragment uit: De koperen tuin.

Eric Schneider speelt Henri Cuperus.

Beschreven hoorspelen met Eric Schneider:

Borges

Betoverde bruidsnacht, De

Gouden band bindt vorst en volk, Een

Groepsportret in lentetuin

Hamlet, prins van Denemarken

Heel lang geleden, heel ver weg

Huize "De drie gevels"

Koperen tuin, De

Korteks

Kwestie van verf, Een

Las Casas voor Karel de Vijfde

Partington-plannen, De

Thor-brug

Vereniging van roodharige heren

Bron deels: Theaterencyclopedie.