Index acteurs / Julien Schoenaerts

Julien Schoenaerts

Op 30 augustus 1925 werd Julien Schoenaerts te Eigenbilzen geboren.

Schoenaerts begon in 1948 aan de toenmalige Studio van het Nationaal Toneel (Studio Herman Teirlinck) een driejarige theateropleiding. De lessen en opvattingen van Herman Teirlinck hadden een belangrijke invloed op de jonge acteur.

In 1951 werd Schoenaerts lid van het KNS-gezelschap. Daar stapte hij in 1962 uiteindelijk op wegens onenigheid over het gevoerde beleid. Schoenaerts week uit naar Nederland, waar hij gedurende een seizoen deel uitmaakte van het gezelschap Ensemble onder leiding van Karl Guttmann. Vervolgens stapte hij over naar de Nederlandse Comedie onder de artistieke leiding van Han Bentz van den Berg, die in de Amsterdamse Stadsschouwburg speelde.

In 1968 keertde Schoenaerts terug naar Vlaanderen. Hij werd lid van het Dramatisch Gezelschap van de toenmalige BRT, en richtte in 1970 met de zakenman Aimee Proost in Antwerpen het Ringtheater op. Hier zette hij onder andere "De huisbewaarder" van Harold Pinter op. In 1973 liep de samenwerking spaak, en Schoenaerts speelde een seizoen als freelancer voor het Gents Nationaal Jeugdtheater. In 1976 ontving hij het laureaat van de Theatronprijs voor Beste Acteur.

In feite begon Schoenaerts nu aan een solocarrière. Vanaf 1978 had hij een engagement met het Arca-theater in Gent, zonder deel uit te maken van het gezelschap.Zijn laatste theaterrol speelde hij in 1995 in "Krapp's laatste band" van Samuel Beckett in het Raamtheater.

Julien Schoenaerts is op 7 september 2006 te Antwerpen overleden.

Een fragment uit: Laura.

Julien Schoenaerts speelt Paul.

Beschreven hoorspelen met Julien Schoenaerts:

Adam wie zijt gij?

Albert en zijn brug

Audiëntie

Bij meneer Benjamin thuis

Boer die sterft, De

Dood is een droom, De

Dwaallicht, Het

Crueland

Cirkel, De

Flight 401

Klem, De

Knipkaart, De

Laura

Mühle

Onderzoek, Het

Op de plaats van de aanslag

Opstanding van Stefan Stefanow, De

Ruilhoofd, Het

Sleutelscène

Veelvuldig en bewogen verscheiden van meneer Fruin, Het

Vliegende klokken

Vooruitzichten voor woensdag

Wat hoor ik daar?

Winter in een wolkenkrabber

Zingen in een bad van marmer

Zuiver goud

Zwanen

Bron deels: Wikipedia.