Index actrices / Betty Schuurman

Betty Schuurman

Op 31 oktober 1962 werd Betty Schuurman te Edam geboren.

Schuurman volgde de toneelopleiding aan de Toneelacademie Maastricht, waar zij in 1988 afstudeerde. Ze ging bij Theatergroep Hollandia (later ZT Hollandia) werken. Ze was er onder meer te zien in "La Musica". Ze speelde ook geregeld bij andere gezelschappen, zoals Het Zuidelijk Toneel (Het zuiden), het RO Theater (Heartbreakhouse) en De Tijd (The cocktailparty).

In 2002 ontving ze de Theo d'Or voor haar rol in "De Leenane trilogie" van ZT Hollandia/Het Toneelhuis. In 2006 maakte ze haar NTGent-debuut met "Robinson Crusoe, de vrouw en de neger". In het seizoen 2007/2008 speelde ze met hetzelfde gezelschap in "Merlijn" en "De koning sterft". Daarnaast speelde ze in aantal Nederlandse televisieseries zoals "Pleidooi" en "Keyzer & de Boer Advocaten".

In de met een Oscar bekroonde film "Karakter" speelde ze de rol van Joba, de huishoudster van deurwaarder Dreverhaven, gespeeld door Jan Decleir. Deze rol leverde haar een nominatie op voor een Gouden Kalf (beste vrouwelijke hoofdrol). Daarnaast was ze ook te zien als Moeder Rockanje in "De Tweeling", eveneens genomineerd voor een Oscar, en als Tante Cor in "Het paard van Sinterklaas".

Een fragment uit: La Musica Twee.

Betty Schuurman speelt de vrouw.

Beschreven hoorspelen met Betty Schuurman:

Als er geen gasten zijn leven we heel sober

Geen tijd voor tuinkabouters

Isabelle Eberhardt

La Musica Twee

Oorspel

Ramp, De

Sintels

Verzoeking, De

Bron deels: Theaterencyclopedie.