Index acteurs / Ramses Shaffy

Ramses Shaffy

Op 29 augustus 1933 werd Ramses Shaffy te Neuilly-sur-Seine (Frankrijk) geboren.

Shaffy is een zoon van een Egyptische vader en een Russische moeder. Vanaf zijn zesde jaar in Nederland opgegroeid, doorliep hij het gymnasium en de kunstnijverheidsschool en vanaf 1952 de Toneelschool in Amsterdam, die hij in 1955 verliet. Diezelfde zomer zette hij met een aantal klasgenoten de productie “Olé la Marquerita” op touwen in oktober debuteert hij bij de Nederlandse Comedie.

Hoewel hij regelmatig als acteur te zien was in het theater en op de televisie, hield hij zich vanaf 1963 hoofdzakelijk bezig met schrijven, componeren en zingen. Al in 1961 had hij meegedaan aan het songfestival in Knokke, hij maakte platen en kwam op 22 oktober 1964 in Amsterdam met het programma “Shaffy Chantant”.

Aan dit moderne literaire cabaretprogramma werkten onder meer mee Polo de Haas, Loes Hamel en Liesbeth List. Met laatst genoemde zou hij jarenlang samenwerken. Zij traden op in diverse theaterprogramma's en maakten grammofoonplaten. Voor hun tien-jarige samenwerking ontvingen zij van Phonogram de Gouden Tulp.

Shaffy werd onderscheiden met de Edison (1967), de Louis Davidsprijs (1971) en een Gouden Harp van de Stichting Conamus (!980). De laatste jaren bracht hij voornamelijk eigen programma's, onder meer in het Shaffy Theater en de Nes, waar hij tal van gasten ontving. Hij werkte veelvuldig voor de radio en televisie.

Ramses Shaffy is op 1 december 2009 te Amsterdam overleden.

Een fragment uit: Marpissa.

Ramses Shaffy speelt de verteller.

Beschreven hoorspelen met Ramses Shaffy:

Denkbeeldige genietingen

Marpissa

Onder het melkwoud

Pop Wuj, het scheppingsverhaal van de Maya's

Vak op de hak, Het

Bron deels: Theaterencyclopedie.