Index acteurs / Otto Sterman

Otto Sterman

Op 7 mei 1913 werd Otto Sterman te Amsterdam geboren.

Sterman debuteerde in 1935 als West-Indische bediende in "De Familie Kegge" van Hildebrand bij het Nieuw Schouwtooneel. Als acteur werd hij lange tijd voornamelijk gekozen op zijn huidskleur: hij speelde de donkere chauffeur, de aanvoerder van de zwarten, de Arabische koopman. Vanaf 1935 speelde hij vrijwel alle rollen voor zwarte acteurs die zich in het repertoire van de gevestigde gezelschappen voordeden.

De oorlog en zijn ervaringen met de zwarte bevrijders maakten Sterman ervan bewust, dat zijn toneelrollen vaak discriminerend waren. Aan zijn groeiende bewustzijn van discriminatie gaf hij gehoor door als voordrachtskunstenaar tegen kolonialisme en racisme in Nederland te strijden.

Vanaf 1952 trok hij het land in met soloprogramma's waarin zijn afkomst en donkere huidskleur een belangrijke plek innamen. Hij gaf zijn programma's titels als: "Ik ben een neger", "De neger speelt" en "Alleen voor blanken".

Bij de jonge televisiekijkers werd hij bekend als de sprookjesvertellende oom Otto. Naast zijn radio- en televisiewerk speelde Sterman in diverse speelfilms.

Otto Sterman is op 19 november 1997 te Amsterdam overleden.

Een fragment uit: Hoe christelijk is het iemand te wurgen?

Otto Sterman speelt Martin Luther King.

Beschreven hoorspelen met Otto Sterman:

Herberg "De Wereld"

Hoe christelijk is het iemand te wurgen?

Mimoza

Slaaf, De

Slaafje spelen

Bron deels: Theaterencyclopedie.