Auteurs uitgelicht / Caryl Churchill

Caryl Churchill

Caryl Churchill

Caryl Churchill

(Londen 3 september 1938)

De in België, Groot-Brittannië en Nederland uitgezonden hoorspelen van Caryl Churchill. Voor u samengesteld door Herman Van Cauwenberghe.

The Ants

The Ants (BBC, 27-11-1962).

Het niet bijster vrolijke verhaal van een oude man, die tot tweemaal het huwelijk van zijn dochter ziet mislukken. Zoals bijna steeds is vooral het kind de dupe van de trieste gebeurtenissen, die het meemaakt, doch niet begrijpt. Tussen grootvader en kleinkind groeit een band, die een beklemmend karakter krijgt. De oude man zoekt wraak op de wrede samenleving, gesymboliseerd door de mieren. Het kind wordt daarbij zijn werktuig.

AVRO, 11-03-1965 De mieren (regie: Emile Kellenaers).

BRT, 10-07-1966 De mieren (regie: Frans Roggen).

Lovesick

Lovesick (BBC, 08-04-1967).

Een humoristische kijk op de psychiatrische problemen van een hechte groep mensen.

Identical Twins

Identical Twins (BBC, 21-11-1968).

Het hoorspel bestaat uit parallelle, intrigerende en later tragische autobiografieën van de tweelingbroers Teddy en Clive. Soms spreken ze in unisono en soms niet. Hun opvattingen en ervaringen zijn soms tegengesteld, maar altijd verstrengeld.

KRO, 13-08-1971 Identieke tweelingbroers (regie: Léon Povel).

Abortive

Abortive (BBC, 04-02-1971).

Zij: “In feite wordt abortus overschat. Mannen maken er zo'n melodramatisch onderwerp van. Het achterstraataspect. Het was lichamelijk gelukzalig… Het is een schok voor het systeem.”

Not Not Not Not Not Enough Oxygen

Not Not Not Not Not Enough Oxygen (BBC, 31-03-1971).

Plaats: een kamer in een torenblok ergens in Londen. Tijd: de hoe-verre toekomst.

Schreber's Nervous Illness

Schreber's Nervous Illness (BBC, 25-07-1972)

Gebaseerd op “Denkwürdigkeiten eines Nervenkranken, nebst Nachträgen und einem Anhang über die Frage: „Unter welchen Voraussetzungen darf eine für geisteskrank erachtete Person gegen ihren erklärten Willen in einer Heilanstalt festgehalten werden?“ (1903) van Daniel Paul Schreber. Plaats: gestichten in Leipzig en Dresden.

Henry's Past

Henry's Past (BBC - Drama Now, 05-12-1972).

“We herinneren ons allebei maar een heel klein deel van wat er is gebeurd. Hoeveel momenten zijn er op een dag? In vijf jaar? Wat maakt het uit of een bepaald deel ervan wordt herinnerd of vergeten? Maar wat er wel toe doet, is dat het allemaal is gebeurd. Het was belangrijk voor ons. Wij waren daar.”

Perfect Happiness

Perfect Happiness (BBC, 30-09-1973).

Dit hoorspel werpt een wrange blik op een tienjarig huwelijk en op de benarde situatie van een werkend meisje.

BRT, 17-12-1974 Volmaakt gelukkig (regie: Frans Roggen).

Top Girls

Top Girls (BBC - The Sunday Play, 12-02-1995).

Marlene, een moderne, succesvolle vrouw uit de jaren 80, viert haar promotie tot directeur van Uitzendbureau Top Girls met een diner. Ze ontvangt vijf gasten uit het verleden: de Victoriaanse reiziger Isabella Bird, de 13de-eeuwse Japanse courtisane Lady Nijo, Dull Gret, een personage uit een Breughel-schilderij, paus Joan, en, laat aankomend, Patient Griselda, de gehoorzame vrouw van Chaucer. Het zijn allemaal opmerkelijke vrouwen. Ze zijn allemaal allang dood.

A number

A number (BBC - The Friday Play, 01-11-2002).

"Loop om de hoek en zie jezelf, je zou een hartaanval kunnen krijgen. Want als ik dat ben, wie ben ik dan?" Kwesties van het klonen van mensen en het potentiële effect op relaties.

The Skriker

The Skriker (BBC - The Sunday Play, 20-03-2016).

Een spel dat naturalisme, horror en magisch realisme combineert. In een gebroken wereld ontmoeten de zussen Lily en Josie een buitengewoon wezen. De Skriker is een gedaanteverwisselaar, een oude fee, die door tijd en ruimte is gekomen om de zusters te achtervolgen, te verleiden en in de val te lokken.