Auteurs uitgelicht / Colin Finbow

Colin Finbow

(Ipswich 26 november 1940)

De in België, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland uitgezonden hoorspelen van Colin Finbow. Voor u samengesteld door Herman Van Cauwenberghe.

Tonight is Friday

Tonight is Friday (BBC, 02-10-1962).

Bob, de jonge leraar, woont met zijn vrouw en kind in een buitenwijk van Londen. Hij heeft examens afgelegd en heeft certificaten, maar geen functie. Hij woont liever in het souterrain dan zich door zijn schoonvader te laten helpen. Keer op keer moet hij van zijn vrouw hetzelfde horen: mijn vader is burgemeester; of: ik heb zulk mooi haar, dat vinden andere mensen ook. Wat ze zegt zijn monologen die geen toehoorder nodig hebben. Ze houdt vooral van kaartspelen als tijdverdrijf, waarbij ze de dagen van de week verdeelt in bridge, whist, kwartet.

En Bob? Ik verdrink: in een lege metrocoupé, in de wachtkamer van het arbeidsbureau; Op een vrijdagavond leert hij toevallig een jong meisje kennen. Met hem komt die harmonieuze dialoog tot stand die hij thuis erg mist; een nieuwe wereld gaat open, vol dromerige poëzie, totdat het meisje - als een geest - voor altijd verdwijnt.

Hessischer Rundfunk, 06-03-1964 Freitagabend.

BRT, 08-09-1968 Vrije vrijdagavond (regie: Herman Niels).

KRO, 08-07-1969 Vrije vrijdagavond (regie: Léon Povel).

A Day Like Sunday

A Day Like Sunday (BBC, 01-07-1965).

De auteur beschrijft de zomerse zondagspret van een lerarenfamilie: de auto wassen, naar de zee rijden, de vader slaapt, de moeder zwemt en flirt met de strandwacht, terwijl het dochtertje Alison verhalen vertelt. Maar deze verhalen, waar niemand naar luistert, hebben een bijzondere betekenis: ze zijn Alisons kinderlijke reactie op de onbegrijpelijke dingen die ze om haar heen ziet en hoort: de leugens van volwassenen, het vreemde dubbelleven dat vader en moeder leiden zonder te beseffen dat de verlangens waaraan ze toegeven net zo triviaal zijn als de realiteit die ze proberen te overwinnen. Ze blijven ontzegd wat Alison gemakkelijk gelukt: de tegenstrijdigheden weg te nemen tussen wat je hebt en wat je graag zou willen hebben.

Südwestfunk, 30-07-1966 Sonntag fahren wir ans Meer.

BRT, 30-04-1967 Een dag als een (regie: Frans Roggen).

Outlook for Wednesday

Outlook for Wednesday (BBC, 27-10-1968).

Ada en Ernie zijn samen oud geworden en vertellen elkaar constant verhalen uit hun jeugd. De enige verandering brengt de padvindersjongen die, als vervulling van zijn plicht om een ​​goede daad te doen, bij hen aanklopt en iets voor hen wil doen. De jongen brengt hen naar het park en plotseling beleven ze dat waarmee ze al te vertrouwd zijn weer helemaal opnieuw.

BRT, 01-03-1970 Vooruitzichten voor (regie: Herman Niels).

Last Week in August

Last Week in August (BBC - Just Before Midnight, 20-10-1979).

De oud geworden Miss Bailey was huishoudster van een familiepensionnetje in een klein plaatsje, ergens langs de Britse kust. Elk jaar kwamen daar dezelfde schaarse gasten een poosje vakantie bij haar doorbrengen en werden als het ware als kinderen in huis opgenomen en door Miss Bailey met moederlijke zorgen omringd.

Maar de tijden zijn veranderd. In het eertijds zo vredige plaatsje komen lawaaierige benden nu picknicken in de plantsoenen en parkeren hun wagens op de gazons. En bij Miss Bailey komen geen gasten meer. Het oude huis voldoet niet meer aan de gemeentelijke voorschriften inzake brandveiligheid, Miss Bailey voedert nu de meeuwen.

BRT, 23-09-1980 Laatste week in augustus (regie: Herman Niels).

Time Out Of Season

Time Out Of Season (BBC - Just Before Midnight, 07-03-1980).

In een ménage à trois-situatie rouwen de drie hoofdrolspelers om het afsterven van de jaren vijftig - om heel verschillende redenen.

BRT, 16-06-1985 Buiten seizoen (regie: Michel De Sutter).