Auteurs uitgelicht / Rhys Adrian

Rhys Adrian (Griffiths)

(Londen 28 februari 1928 - Londen 8 februari 1990)

Een overzicht van de in België, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland uitgezonden hoorspelen van Rhys Adrian. Voor u samengesteld door Herman Van Cauwenberghe.

There's The Passionate Thinker

The Passionate Thinker (BBC Home Service, 27-09-1957).

De man die terugkeert van het wekelijkse avondje op café heeft geen idee dat zijn vrouw - zoals elke avond - slapeloos ligt en tevergeefs hoopt op een gesprek. De gewoonten van het alledaagse samenleven hebben twee mensen zo ver van elkaar verwijderd dat elk begrip onder een boze dwang in een misverstand verandert, dat elke meningsverschil moet worden omgezet in onverschilligheid en afkeer. En toch heeft hetzelfde verloop van lege uren, dagen, weken, jaren man en vrouw één gemaakt. Onder het onwillige externe zwijgen vindt in gedachten een gesprek plaats: de monologen zijn allang de dialoog van het huwelijk geworden.

Radio Bremen, 16-09-1960 Ein leidenschaftlicher Denker.

NCRV, 29-12-1961 Gedachten (regie: Wim Paauw).

Betsie

Betsie (BBC Third Programme, 03-08-1960).

Lukas, een jonge man, ontmoet In een bar toevallig Jack en zijn vrouw Betsie. Jack had ooit zijn dromen, idealen en verlangens, maar zijn leven en dat van Betsie is leeg. Hij praat onophoudelijk, kan niet luisteren en liegt af en toe tegen de sterren op. In het gesprek tussen de drie mensen, dat soms tragikomische vormen aanneemt, is hun lot keer op keer voelbaar. Op deze manier weerspiegelt de situatie die Adrian ons presenteert niet alleen de leegte die de mens bedreigt wanneer hij zichzelf opgeeft, maar het maakt ons ook te allen tijde bewust van de tragedie van deze toestand, ondanks al het komische dat er inherent aan is.

Süddeutscher Rundfunk, 01-10-1961 Betsie.

The Bridge

The Bridge (BBC Third Programme, 19-07-1961).

Een Engelse doorsneefamilie maakt al jaren hetzelfde bescheiden zondagse uitstapje naar de weide van een boer. Hun huwelijk wordt alleen nog door de conventie in stand gehouden. Ze ergeren zich over de bijen, over elkaar, prijzen de stilte en de rust, herinneren zich de gelukkige tijden toen ze elkaar nog beminden, houden monologen over de ouder geworden partner, die ze met het nuchtere oog van een vreemde bekijken. Bovendien voeden ze hun zoon op: ze geven hem “adviezen voor het leven”, opdat hij ook huis en haard zou kunnen hebben, “waar harmonie en genegenheid heersen”…

Südwestfunk, 06-04-1962 Der Karpfen.

BRT, 25-10-1970 De karper (regie: Frans Roggen).

TROS, 30-05-1981 De karper (regie: Hans Karsenbarg).

Too Old for Donkeys

Too Old for Donkeys (BBC Third Programme, 29-01-1963).

Een simpel vermaak als ezeltje rijden op het strand heeft geen bekoring meer voor de leerling-monteur Henry. Nu hij man begint te worden, wil hij het leven leren kennen. Huiverig voor de raadselen waarover de veel oudere “Dikke” Charlie zo geheimzinnig doet en zich als het ware over de drempel heen geduwd voelend, begint hij onwennig een eerste, serieus bedoeld, gesprek met een meisje.

Dit prille ontluiken, dat gaandeweg de cynische, door het leven gewonde Anne ontwapent, is in het hoorspel met fijne toets aangebracht tegen een donkere achtergrond van leed en ontgoocheling.

Radio Bremen, 26-06-1964 Flügge geworden.

KRO, 15-01-1965 Te oud voor ezeltje rijden (regie: Léon Povel).

Room to Let

Room to Let (BBC Third Programme, 19-05-1963).

Dit hoorspel speelt zich af in de woonkamer van een huis in een badplaatsje ergens aan de Engelse kust. De eigenaars, een bejaarde man en vrouw, hebben een kamer te huur aangeboden; een jongeman komt af op de raamadvertentie die ze hebben geplaatst. Ze verbinden aan de huur echter zoveel beperkende voorwaarden, dat de jongeman wordt afgeschrikt.

Wanneer hij zich wil terugtrekken, verandert de houding van de bewoners op slag; zij willen hem nu bijna dwingen hun kamer te huren, om daardoor hun te lege huis bewoonbaar te maken. De dialoog valt uiteen in drie afzonderlijke monologen. De leegstaande kamer is een symbool van de leegte van de elkaar vervreemde man en zijn vrouw. Zij zelf zijn onbewoond en ook onbewoonbaar. De jongeman, zelf eenzaam, slaagt er niet in hen toegankelijker te maken voor hem.

Radio Bremen, 26-06-1964 Flügge geworden.

KRO, 08-10-1965 Kamer te huur (regie: Willem Tollenaar).

BRT, 13-11-1966 Kamer te huur.

BRT Gewestelijk, 14-06-1967 Kamer te huur.

TROS, 04-04-1981 Kamer te huur (regie: Hans Karsenbarg).

A Nice Clean Sheet of Paper

A Nice Clean Sheet of Paper (BBC Third Programme, 24-10-1963).

Een dialoog voor twee mannen, de een interviewt de ander, maar zo simpel is het niet. De spraakzame interviewer van Donald Wolfit is nominaal verantwoordelijk voor de uitwisseling, maar hij raakt zo zenuwachtig van John Woods sombere en niet-meewerkende bijdrage dat hij wordt gereduceerd tot belachelijk gebabbel. Sir Donald is voortreffelijk robuust in vergelijking met de nogal griezelige onverschilligheid van John Wood.

BRT, 31-03-1968 Het blanco formulier (regie: Marc Leemans).

Helen and Edward and Henry

Helen and Edward and Henry (BBC Network Three, 28-08-1966).

Bij Helen en Edward, een getrouwd stel uit de "hogere middenklasse", is Henry, die door erfenis rijk is geworden, na een lang verblijf in het buitenland opgedoken. De drie worden bijna onafscheidelijk: Henry probeert Helen, die hij in zijn jeugd het hof heeft gemaakt, voor zich te winnen. Henry's bestaan ​​geeft haar en Edward een nieuwe stimulans voor hun saai geworden huwelijk. Je drinkt, je lacht, je bespioneert elkaar, je brengt het weekend samen door en praat - met elkaar en toch langs elkaar heen. Alles blijft hoogst onschadelijk - en toch is het tegelijkertijd verschrikkelijk.

Westdeutscher Rundfunk, 17-06-1966 Helen und Edward und Henry.

Between the Two of Us

Between the Two of Us (BBC Network Three, 15-06-1967).

Voor de “National Gallery” hebben ze elkaar ontmoet. Maar “vanaf het begin liep het allemaal mis”, zij had hem aangesproken, zij had zich aan hem opgedrongen. De hele zomer lang zagen ze elkaar zo nu en dan, beiden contactarm, opgesloten in zichzelf. “Vriendelijke” waardinnen, “begripsvolle” politieagenten, “meevoelende” vriendinnen en wederzijdse schroom dragen ertoe bij om elk begin van echt contact in de kiem te smoren. Maar beiden voelen dat er een mogelijkheid moet zijn om het nog eens te proberen.

NRU, 23-05-1969 Spelletje met z'n tweeën (regie: Herman Niels).

BRT, 06-07-1969 Spelletje met z'n tweeën (regie: Herman Niels).

Ella

Ella (BBC Radio 3, 26-09-1968).

De charmante, gehuwde Ella treft op een dag in de woning van haar vriend Edwin ook Arthur, haar andere minnaar. Ze vermoedt niet, dat beide mannen vrienden zijn. De heren vinden de situatie, dat Ella haar gunst aan twee minnaars schenkt, gewoon “shocking” en ze zijn bereid de immorele relatie te beëindigen. Natuurlijk is haar voornemen in deze pijnlijke aangelegenheid absoluut “gentlemanlike”. Na vele delicate “understatements” inzake hartstocht vindt de beroemde Britse “common sense” een voor alle partijen aanvaardbare oplossing...

Radio Bremen, 22-09-1967 Ella.

AVRO, 12-02-1970 Ella (regie: Dick van Putten).

BRT, 06-06-1971 Ella (regie: Frans Roggen).

Echoes

Echoes (BBC Radio 3 - Double Bill, 24-10-1969).

"Echo's" toont het gepraat van een oud echtpaar dat versteend is in hun huwelijk. Zowel hun actieterrein als hun bewustzijn is tot een paar vaste punten geslonken, waardoor het in hun leven en in hun gesprekken tot kringloopachtige herhalingen komt.

Westdeutscher Rundfunk, 16-06-1970 Echos.

BRT, 18-06-1972 Echo's (regie: Frans Roggen).

Evelyn

Evelyn (BBC Radio 3 - Double Bill, 24-10-1969).

Hij houdt van haar en zij houdt van hem, en beiden zijn gelukkig met elkaar - maar altijd enkel op dinsdag, want de maandag is reeds voor John gereserveerd. Dan zijn daar nog Ronny, de ex-minnaar en Harry, die met haar naar het theater gaat, alvorens hij bij haar komt. En ten slotte is er ook nog haar echtgenoot... en Frank, de student die haar bij het behangen van de woning helpt. Wie zal er nog aan twijfelen dat ze werkelijk van hem houdt…?

Deze productie is bekroond met de Prix Italia 1970.

Westdeutscher Rundfunk, 16-06-1970 Evelyn.

BRT, 31-10-1971 Evelyn (regie: Frans Roggen).

TROS, 18-01-1978 Evelyn (regie: Harry Bronk).

The Gardeners of My Youth

The Gardeners of My Youth (BBC Radio 3, 17-07-1970).

Drie mannen - Richard, Jack en Edwin - reizen al jaren met dezelfde trein in dezelfde coupé naar hun werk. Richard en Jack praten terwijl Edwin altijd slaapt. De twee kennen Edwin alleen slapend. Op een dag voegt Edwin zich echter bij het gesprek: extreem gestimuleerd door het uiteindelijke ontwaken van de standvastige slaper, laten de drie mannen hun fantasie de vrije loop, herinneren ze zich hun kinderwensen, verzinnen ze nieuwe dromen, vieren ze in hun hoofd wilde orgieën die in excessen veranderen. Vooral Edwin valt op als duidelijk wordt dat de jeugdherinneringen zich niet laten herhalen, dat ze onherroepelijk tot het verleden behoren. Edwin sterft in de tumult van een hartaanval; Richard en Jack bewaren hun kalmte: nadat ze de klederen van het lijk hebben doorzocht, verlaten ze onbewogen het compartiment.

Saarländischer Rundfunk, 27-01-1974 Die Gärtner meiner Jugend.

I'll Love You Always

I'll Love You Always (BBC Radio 3, 30-10-1970).

Ans en Ron hebben elkaar via een huwelijksbureau leren kennen. Ze zijn beiden niet jong meer en hebben reeds routine ontwikkeld bij hun zoektocht naar een eventuele partner. Als hun poging om nader tot elkaar te komen na een veelbelovend begin al snel mislukt, zijn ze eigenlijk blij, daar ze hun verkrampt doelmatig optimisme opzijschuiven en zich kunnen geven zoals ze zijn. Beiden hebben al ingezien dat ze niet geschikt zijn voor een leven met z'n tweeën. Ze brengen het er op hun eentje echt goed vanaf. Toch zijn ze elkaar dankbaar voor de ontmoeting, die hun beiden weer wat zelfbevestiging heeft gegeven…

Norddeutscher Rundfunk, 01-04-1970 Ich werde dich immer lieben, immer.

TROS, 22-01-1975 Huwelijk niet uitgesloten (regie: Harry Bronk).

BRT, 08-06-1975 Huwelijk niet uitgesloten (regie: Frans Roggen).

A Chance Encounter

A Chance Encounter (BBC Radio 3, 05-07-1972).

In dit hoorspel grijpt Rhys Adrian de toevallige ontmoeting van twee mislukte mannen aan als een kans om de verborgen schade te ontdekken die het burgerlijke leven achterlaat. Ronald heeft niet langer de kracht om het masker van de zelfzekerheid te bewaren. Arthur vertelt hem dat hij problemen heeft en zich wil uitspreken. Ronald kan het niet ontkennen.

Westdeutscher Rundfunk, 19-06-1973 Biergespräch.

Memoirs of a Sly Pornographer

Memoirs of a Sly Pornographer (BBC Radio 3 - Drama Now, 19-12-1972).

Een verslag van de herinneringen - en de dromen en fantasieën van een bioscoopbezoeker van middelbare leeftijd. 'Weet je nog hoe we vroeger voor het volkslied rechtstonden? Je herinnert je de wachtrijen. Waar zijn ze nu? Arme Mr Zanuck. Mr DeMille moet zich in zijn graf omdraaien. Binnenkort ben jij alleen nog over, schat. Helemaal alleen in een donkere zaal.

Angle

Angle (BBC Radio 3 - Drama Now, 01-07-1975).

Angle, een bijstandstrekker, leeft in een kamer samen met John, die Yorkshire en z'n vrouw verlaten heeft om in Londen zijn geluk te beproeven. Beiden wagen zich bijna nooit buiten hun woonst – en als dat gebeurt, dan slechts gescheiden – uit schrik dat hun op geld beluste huiseigenaar de kamer aan winstgevender buitenlanders zou verhuren. Zo kan Angle zich volledig wijden aan zijn hobby's: viool spelen en aan zijn dagboek werken, dat ondertussen 31 delen telt. Zodra hij vijftig is geworden, wil hij met zijn kunsten in de openbaarheid komen. Een huisbrand trekt voor iedereen eerst een streep door de rekening…

TROS, 02-03-1977 Angle (regie: Harry Bronk).

Buffet

Buffet (BBC Radio 3 - Drama Now, 26-09-1976).

Engeland in economische crisis. Londen. Bargesprekken. Freddie brengt zijn avond door voordat hij naar huis gaat, meestal in de kroeg, of hij bezoekt zijn geliefde, soms ontmoet hij een vriend. Bijvoorbeeld Berthie, die hem op een dag vraagt ​​om voor hem een ​​vlucht naar New York te nemen. Freddie doet misschien nieuwe ervaringen op, maar zakelijk gaat de zaak de mist in.

Dan sterft de vriend aan een hartaanval en zal Freddie er nooit achter komen dat hij de minnaar van zijn vrouw was, net zoals zij niet weet dat Freddie een minnaar heeft. Net als de gesprekken in de kroeg zijn de relaties geritualiseerd en zinloos; het wederzijdse belang van mensen in het lot van de ander is nagenoeg nihil.

De communicatie en de wil om dat te doen, sterft uit. Toch is er altijd hoop op menselijke nabijheid, vertrouwen en geluk. Beschrijvingen van de "Engelse ziekte" en de economische en sociale crisis zijn er in overvloed. De levens van de betrokkenen echter, beschreven door een getroffen en betrokken waarnemer die zelf aan verval lijdt en ziet hoe de mensen om hem heen afglijden in apathie, is informatie over het innerlijke leven die reportages niet kunnen bieden.

Südwestfunk, 05-03-1981 Buffet.

The Night Nurse Slept in the Day Room

The Night Nurse Slept in the Day Room (BBC Radio 3 - Drama Now, 05-10-1976).

Twee mannen, Jack en Tom, zitten in een bar. Ze drinken bier. De redenen waarom ze drinken, zijn de gebruikelijke: Jack drinkt om zijn zenuwen te bedaren, Tom om zijn slapeloosheid te overwinnen. Daarbij voeren de twee een gewoon cafégesprek.

Schijn bedriegt evenwel: er sluipt iets ongewoons in het gesprek. De uitwisseling van de standaardzinnen functioneert niet altijd, vragen blijven onbeantwoord, antwoorden vertonen geen verband met de gestelde vragen.

Geleidelijk wordt het beeld bevestigd dat hier twee geesteszieken met elkaar praten, de ene gekweld door achtervolgingswaanzin, de andere door de waanvoorstelling zijn vrouw te hebben vermoord. Beiden zijn onzeker geworden in en over deze wereld. Houvast vinden ze nog slechts aan elkaar, elke dinsdag, bij een glas bier.

Westdeutscher Rundfunk, 14-09-1977 Die Nachtschwester schläft im Tagesraum.

TROS, 20-10-1979 De nachtzuster sliep in het dagverblijf (regie: Harry Bronk).

The Clerks

The Clerks (BBC Radio 3 - Drama Now, 26-11-1978).

Freddie en Hugh, twee zwervers, zitten binnen gehoorsafstand van de snelweg op een nachtelijke bankje in het park en wisselen zorgen, herinneringen en ervaringen uit. Van tijd tot tijd hoor je de sirene van een politieauto, van tijd tot tijd verschijnt een politieman die hen verjaagt. De zorgen van die twee draaien rond de voedselvoorziening, de problemen met het alarmsysteem van de nieuwe supermarkt, de herinneringen aan hun vroegere activiteiten op het gebied van de elektronische gegevensverwerking, de praktijken van het "bespioneren", "verklikken" en "registreren", waartoe beiden werden gedwongen door een mysterieuze opdrachtgever. Hun ervaringen bewijzen tenslotte dat ook zij, de 'grijpers', gegrepen werden, dat voor het behoud van hun identiteit alleen de vlucht in de asociale ondergrond overbleef.

Westdeutscher Rundfunk, 31-01-1979 Die Sachbearbeiter.

BRT, 04-12-1979 De klerken (regie: Herman Niels).

No Charge for the Extra Service

No Charge for the Extra Service (BBC Radio 3, 10-07-1979).

Twee eenzame mensen, een weduwe en een weduwnaar, ontmoeten elkaar op afspraak. Beiden zoeken net dat beetje extra uit het leven.

BRT, 08-11-1981 Extra dienstverlening gratis (regie: Herman Niels).

Passing Through

Passing Through (BBC Radio 3, 08-02-1981).

Een avond in een kroeg. Hoewel Arthur de vreemdeling, genaamd Richard, duidelijk maakt dat hij zijn krant ongestoord wil lezen, blijft deze aan zijn tafel zitten en voert een gesprek met hem. Hij vertelt ons dat hij ooit rijk was, op een dag stortte hij in en nu, onder constante observatie door een ziekenhuis en een maatschappelijk werkster, heel anders leeft. Arthur, een spoorwegarbeider, die als een uurwerk functioneert en getrouwd is met een vrouw waarvan hij zelf zegt dat zij op regelmaat gesteld is, is steeds meer geïnteresseerd in deze andere manier van leven. Hij luistert en praat over zichzelf en drinkt die avond vooral meer dan zijn gebruikelijke vier biertjes. De volgende ochtend verslaapt hij zich; zijn vrouw, opgetogen over deze kleine verandering in het leven van haar man, meldt dat alles ook weer voor iemand anders is veranderd. Het zal Richard zijn, vermoedt Arthur.

Westdeutscher Rundfunk, 28-06-1981 Streckensignale.

Watching the Plays Together

Watching the Plays Together (BBC Radio 3, 17-10-1982).

Zoals zo vaak zitten Rosemary en Gerald vanavond weer voor de tv om een ​​tv-spel te bekijken, want dat is de grote passie van Rosemary. Helaas heeft ze tijdens het kijken altijd veel te doen; ze moet thee zetten, mama bellen, met Gerald praten, en daardoor mist ze meestal de helft van de uitzending en zeker het einde. Gerald daarentegen heeft een hekel aan tv-films, die arrogante pogingen om de waarheid van het leven te vervalsen terwijl het allemaal gewoon slim gemanipuleerde leugens zijn. Terwijl het scherm in toenemende mate blijft flikkeren zonder dat ernaar gekeken wordt, komt het tussen beiden tot een dispuut over het tv-spel op zich, dat uiteindelijk een spectaculair einde vindt dat in geen enkel script beter had kunnen worden geschreven.

Deze productie is bekroond met de Giles Cooper Award 1982.

Westdeutscher Rundfunk, 16-01-1983 Gerald und Rosemary oder die Kunst des Fernsehens.

Passing Time

Passing Time (BBC Radio 3, 09-11-1983).

Voor Roger en Edward, twee seniele en gebrekkige bewoners van een bejaardentehuis, is het leven "buiten" voorbij. Terwijl ze vroeger gepassioneerde krantenlezers waren, de een als arts, de ander als een invloedrijke figuur op politiek niveau, berichten, radionieuws en commentaren als een drug verslonden, is hun interesse in de actualiteit allang voorbij. Hun dagen, die ze vreedzaam naast elkaar in de gemeenschappelijke ruimte van het tehuis doorbrengen, worden alleen bepaald door het weekmenu, de uren door de drankjes die de verzorger hen brengt.

Westdeutscher Rundfunk, 24-06-1984 Einstweilen.

Outpatient

Outpatient (08-05-1985).

Martin en Edward leren elkaar kennen in de wachtkamer van een ziekenhuis, waar ze elke maand moeten verschijnen voor een lever- en bloedonderzoek. Ze hebben elkaar hier reeds vaker gezien, maar vandaag zijn ze voor het eerst met elkaar in gesprek. Ze klagen de beperkingen die hun ziekte hen oplegt, over de ondoorzichtigheid van de organisatie waaraan ze zijn overgeleverd, over de eindeloze wachttijden.

En terwijl ze met elkaar praten, roept een luidsprekerstem de ene patiënt na de andere de verschillende onderzoeksruimtes binnen, en gaan de verpleegsters op zoek naar patiënten die verdwaald zijn in de wijdvertakte gangen van het ziekenhuis. Vol sarcasme toont de Engelse auteur Rhys Adrian mensen in nood en hun uitlevering aan een systeem waarin de ziekte als een uitvinding van dokters wordt ervaren, als een straf die op een bijna kinderlijke manier moet worden ondergaan.

Deze productie is bekroond met de Giles Cooper Award 1985.

Westdeutscher Rundfunk, 27-07-1986 Das Wartezimmer.

Toytown

Toytown (BBC Radio 4 - The Afternoon Play, 04-01-1987).

Als de herfst overgaat in de winter, bijten 'de sneden' en het weer dieper. Maar voor de beperkte staf parkwachters, alleen waakzaam in hun pogingen om het publiek niet te helpen, wordt het leven in hun hut warmer - en gezelliger.

In a Manner of Speaking

In a Manner of Speaking (BBC Radio 3, 06-08-1987).

Frank is zo ongeveer aan het einde, zijn vrouw maakt de tijd van het jaar daarvoor verantwoordelijk. Maar de angel zit dieper, klaagt Frank bij zijn vriend Albert bij een cafébezoek. Zijn krantenuitgever heeft hem buitengegooid, hij mist het avontuur van de oorlogen dat hij als buitenlandcorrespondent beleefd heeft. Ondertussen gaan er buiten van tijd tot tijd een paar bommen af.

Westdeutscher Rundfunk, 12-12-1987 Wie man's nimmt.

Upended

Upended (BBC Radio 3, 26-04-1988).

De prijs van onroerend goed in het zuiden van Engeland is enorm gestegen en veel huisbewoners zitten op een fortuin aan bakstenen en mortel. Het probleem is wanneer te verkopen? En waar naartoe te verhuizen?

Engelse versie nog niet gekend!

Maurice deed zijn hele leven zaken. Zijn hart kwam te kort bij de jacht op het geld. Hij kon wel rijkdom verwerven, maar niet de liefde van de vrouw die hij begeerde. Ze was met zijn broer getrouwd. Na diens dood bleef ze bij Maurice, maar geen van beiden vond samen geluk. Haar dood roept herinneringen op bij de bejaarde man en tegelijkertijd haat tegen alles wat zijn liefde in de weg stond. Voor zijn neef verzwijgt Maurice de dood van diens moeder. Hij had ooit zijn gevoelens voor deze vrouw geopenbaard aan de toen negenjarige; hij zal zichzelf deze zwakheid nooit vergeven. Voor de jongen was zijn moeder toen al overleden, haar werkelijke dood beroert hem niet. Aan haar begrafenis nemen alleen Maurice, de priester en de dragers van de kist deel.

Westdeutscher Rundfunk, 09-12-1964 Ich, der Priester und die Sargträger.

Engelse versie nog niet gekend!

Zoals zo vaak in zijn hoorspelen concentreert Rhys Adrian de actie in het nieuwe werk op twee mensen. De zakelijk sobere, op pedante ordening gebaseerde levenswijze van een oude man stuit op die van een jongere man die meer de aangename schijn huldigt en zich altijd de mening eigen maakt die zijn respectievelijke partner graag bevestigd zou willen zien. De ontmoeting tussen twee tegengestelde karakters bewijst hoe onrealistisch beide houdingen in feite zijn.

Radio Bremen, 05-08-1966 Sonntag, den 1. Mai.

Engelse versie nog niet gekend!

Voor Alf en Jack betekent gelegenheidsarbeid in de eerste plaats de gelegenheid om na te denken over werken. Zo komen ze onvermijdelijk tot het besef daarom te staken, en uiteindelijk tot het inzicht dat het geven van werk zaliger is dan het aannemen van werk. Dus huren ze iemand in om het werk te doen terwijl zij staken, en dit spelletje zou monter kunnen blijven voortduren, als het loon niet blijft dalen en 'van boven' een tegenbeweging begint die de hele baan niet afschaft, maar ze nog tien jaar lang blijft administreren, en administratie is zoals bekend de zaligste vorm van werk.

Südwestfunk, 05-02-1969 Die Vollbeschäftigten.

Engelse versie nog niet gekend!

Geen inhoudsomschrijving beschikbaar.

Westdeutscher Rundfunk, 15-04-1969 Der Langweil.

Engelse versie nog niet gekend!

Meneer en mevrouw Squirrel - als eekhoorns rennen ze door het huis in waanzinnige activiteit; ze brengen dingen bij elkaar, verplaatsen en verbergen ze, zoeken elkaar op en verliezen elkaar weer uit het oog. Onophoudelijk babbelend, bedenken de twee groteske ordeningssystemen en zeer complexe beschermingsstrategieën tegen de buitenwereld, om in de volgende minuut overboord te worden gegooid.

Hun gepraat en manische omgang - een hectische cyclus - is als een enkele mislukte poging om zeker te zijn van jezelf en van de dingen, om zekerheid te vinden in 1000 kleine zekerheden, listen en misleidende manoeuvres - totdat het fatale toeval een absurd einde maakt aan de absurde bedrijvigheid.

Hessischer Rundfunk, 30-08-1971 Mr. und Mrs. Squirrel.