Auteurs uitgelicht / Don Haworth

Don Haworth

(18 januari 1924 - 17 januari 2007)

Een overzicht van de in België, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en Oostenrijk uitgezonden hoorspelen van Don Haworth. Voor u samengesteld door Herman Van Cauwenberghe.

There's No Point in Arguing the Toss

There's No Point in Arguing the Toss (BBC, 06-04-1967).

"Natuurlijk, als het gebeurd is, weet iedereen altijd precies wat je had moeten doen en wat niet. We hadden onze pa niet in het spookkasteel moeten laten gaan...", zo spreekt de verteller George over de onverwachte dood van zijn vader op de jaarmarkt. "Normaal" zouden de verantwoordelijke instellingen nu de zaak in handen nemen, maar de zoons besluiten de overledene, zoals elke zaterdag, met het openbaar vervoer naar huis te brengen. Dat gaat echter niet zonder complicaties. Een macaber-bizar verhaal van typisch Engelse makelij.

Westdeutscher Rundfunk, 26-10-1968 Über den Tod läßt sich nicht streiten.

BRT, 27-04-1969 Geen gesjacher met de dood (regie: Jos Joos).

KRO, 12-01-1971 Okee ma, lawe dur nou maar nie meer over ouw'oere (regie: Willem Tollenaar).

We All Come to it in the End

We All Come to it in the End (BBC, 05-07-1968).

De auteur blijkt een zwarte humorist te zijn in de beste Engelse traditie. Zijn 'held', meer een 'antiheld' met fataal-komische trekken, belandt aan het einde van een turbulente biografie in die 'geharmoniseerde' toestand die zich het best laat omschrijven als "familievader", wat echter niet moet betekenen dat de "biografie" in een mooie ontwikkeling tot een vreedzaam einde is gekomen. Het voorafgaande trekt ​​het tegenwoordige keer op keer in twijfel en garandeert een kritische afstand tot de tijdelijk "ideale wereld".

Saarländischer Rundfunk, 22-12-1971 Die Zeit kommt für uns alle.

A Time in Cloud Cuckoo Land

A Time in Cloud Cuckoo Land (BBC - Afternoon Theatre, 12-07-1969).

Hetty, een 18-jarig meisje, op goede burgerlijke wijze opgevoed, ontmoet tijdens een busreis een jongeman uit een bescheiden milieu. Ze worden verliefd en maken een klein, afgelegen huis tot een “eiland der zaligen”, waarin voor een paar dagen alleen hun liefde telt, en niets van wat hen volgens hun sociale situatie en levensverwachting scheidt. Maar wanneer Hetty's voormalige, door haar zeer vereerde lerares, in de idylle opduikt, beseft ze hoe weinig afstand ze werkelijk heeft genomen van haar oude wereld, en ze verliest de moed om een ​​nieuw begin te wagen.

Bayerischer Rundfunk, 20-03-1972 Eine Uhr in Wolkenkuckucksheim.

The Prisoner

The Prisoner (BBC, 05-09-1969).

Simon, de hoofdpersoon, zit gevangen in zijn moederbinding. Zijn achternaam is Vrolijk. De combinatie van vrolijk-gevangen typeert het stuk. Simon speelt een beklagenswaardige rol in een soort thriller, maar de auteur schudt de kaarten zo handig dat moord en doodslag zaken worden waar je om lacht. Merkwaardig is de betekenis van het vrome koor. Het begeleidt, in de stijl der antieken, de handeling en voert dit naar de climax. Maar het geeft aan het moederlijke gedoe precies het mallotige effect dat Simon nodig heeft om in opstand te komen.

BRT, 07-02-1971 Ja moeder, nee moeder (regie: Herman Niels).

VARA, 11-09-1971 Een beklagenswaardige beklaagde (regie: Jan C. Hubert).

Where is This Here Building? By What Route do I get There?

Where is This Here Building? By What Route do I get There? (BBC - Afternoon Theatre, 05-09-1970).

De auteur laat een jongeman zijn avonturen als stadhuisbode vertellen.

BRT, 24-06-1972 Waar is het bedoelde gebouw? Langs welke route kom ik daar? (regie: Frans Roggen).

Simcocks Abound Across the Earth

Simcocks Abound Across the Earth (BBC, 18-01-1971).

Meneer Hunter woont al een half jaar op een geërfd landgoed en heeft tot dusver tevergeefs geprobeerd orde te brengen in de warrige erfenis van zijn oom. Als uit het niets duiken Simcock en zijn vrouw op. Ze beweren dat ze de dienstboden van de oom geweest zijn. Simcock dreigt met moeilijkheden als Hunter het huis zou willen verkopen en maakt duistere toespelingen over het lot van de familie. Deze mensen lijken Hunter spookachtige wezens, en al snel hoort hij de stemmen van de Simcocks overal. Is dat het model van het isolement van het individu in een wereld van personages die een spelletje met hem spelen? Of is het het model van de waanzin? Wat in het hoofd is, heeft immers voorrang op wat er buiten is...

Westdeutscher Rundfunk, 18-10-1972 Mehr und mehr und noch mehr Simcocks.

The Illumination of Mr. Shannon

The Illumination of Mr. Shannon (BBC, 14-04-1972).

De jonge heer Shannon, vers uit Ierland, zit vol dromen voor de toekomst. Maar hij heeft er niet op gerekend dat meneer Blakey voor de nodige baan moet zorgen.

BRT, 03-03-1973 Tot lering van Mr. Shannon (regie: Frans Roggen).

The Eventual Deaths of Mr. Fruin

The Eventual Deaths of Mr. Fruin (BBC - Midweek Theatre, 11-10-1972).

Mevrouw Fetcher en meneer Fruin, beiden bewoners van een bejaardentehuis, eten hun maaltijden meestal samen om daarbij herinneringen uit te wisselen. Meneer Fruin volgt mevrouw Fetcher met begrip in de lang vervlogen idylle van een gelukkig gezin op het platteland. Maar mevrouw Fetcher schenkt ook aan de verslagen van de heer Fruin over enkele van zijn huiveringwekkende, avontuurlijke sterfgevallen haar passend medeleven en bewondering. Maar de dromen van het op zijn minst zeer dramatische einde van een eigenlijk saai leven worden ingehaald door de stille dood van meneer Fruin.

Süddeutscher Rundfunk, 15-03-1981 Die abenteuerlichen Tode des Mr. Fruin.

BRT, 29-10-1974 Het veelvuldig en bewogen verscheiden van meneer Fruin (regie: Jos Joos).

The Enlightenment of the Strawberry Gardener

The Enlightenment of the Strawberry Gardener (BBC - Midweek Theatre, 11-10-1972).

De ombudsman is van oorsprong een Scandinavische uitvinding. Hij moet zich, op lokaal of nationaal niveau, de zorgen en de rechten van iedereen aantrekken, tegen de aanmatiging van instellingen en ambtenaren. Als democratische waakhond moet hij kijken naar de wet en de rechten. Ook andere landen hebben een ombudsman. De Engels versie waaraan Don Haworth in zijn hoorspel vorm geeft in de persoon van de heer Puit, is evenwel een karikatuur.

De arme heer Snoek, wiens huis de stad onder water zet, trakteert de ombudsman met pathetische uitspraken, lompe troost, ambtelijke verordeningen en opgeblazen uitvluchten. Zijn manier om de bevolking tegemoet te treden is die van de minzame, maar genadeloze bureaucratie. Zo doet de krankzinnig bestuurde wereld uiteindelijk nog iedereen in de doeken. De ombudsman, die hen eigenlijk toch moet bijstaan - nog vrolijke satire of reeds bitterslechte werkelijkheid?

Süddeutscher Rundfunk, 10-02-1974 Die Aufklärung des Erdbeergärtners.

BRT, 08-10-1974 De ombudsman weet raad (regie: Herman Niels).

A Damsel and Also a Rough Bird

A Damsel and Also a Rough Bird (BBC - Afternoon Theatre, 20-05-1974).

Fred Bates ontpopt zich als een kater. Queenie is de zachtaardige echtgenote van de agressieve Sam. En er is een interne en fatsoenlijke strijd voor nodig voordat beiden kunnen knuffelen zoals het hoort voor een frisse liefde en een getrouwd stel. Mevrouw Peacock hoest namelijk huurkazernes en gebedshuizen stuk, en wanneer Sam zich opwindt, loopt het mis met de stoommachine, met de groenteprijzen, in het woonblok en bij alle familieleden.

Süddeutscher Rundfunk, 26-01-1975 Vor allem Queenie, aber auch Sam, Fred Bates und andere.

Events at the Salamander Hotel

Events at the Salamander Hotel (BBC - The Monday Play, 28-07-1975).

Het zijn de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Het "Salamander Hotel" in Brigport, een van de oudste huizen in de wijk, is niet alleen het hoofdkwartier van de Rotariërs, maar ook van de uitgeputte handelsreizigers die de omgeving afdweilen op zoek naar klanten. De tijden zijn slecht, heel slecht. De handelsreizigers proberen met galgenhumor aan de grauwe stemming te ontsnappen, door een soort kameraadschap van de arme stakkers. En het budget wordt verlicht door een truc. Er wordt een "stapel" gevormd: de ene persoon betaalt voor de kamer, de anderen glippen naar binnen en maken het zich gemakkelijk, in lagen, als sardientjes in een blikje, zo goed als ze kunnen - en zo lang als ze kunnen. Hun situatie wordt dodelijk ongemakkelijk als ze op een dag worden gearresteerd op beschuldiging van moord.

Hessischer Rundfunk, 18-04-1977 Salamander-Hotel (Hörspiel des Monats).

On a Day in Summer in a Garden

On a Day in Summer in a Garden (BBC - Drama Now, 19-08-1975).

Het tragische leeft van het unieke, van het voorbeeldige; de mensen van de tragedies zijn altijd van rang. De auteur Don Haworth zet deze regel - en dit is de bijzondere aantrekkingskracht van het hoorspel - precies op zijn kop: het tragische speelt zich af waar het het minst wordt verwacht. De acteurs, getroffen door het noodlot, zijn drie generaties van zurkel die, onder het stof, hun bestaan ​​aan de muur van een tuin slijten en moeten vrezen voor hun bestaan ​​als onkruid. Een tuinman bereidt zich voor om onkruid uit te roeien met herbiciden. Voor de zurkel is hun vernietiging slechts een kwestie van tijd. Tot op zekere hoogte vervreemd door het plantaardige versterken de angsten, de wanhoop, de pogingen tot troost, de sterke familiecohesie en uiteindelijk de moed van de zurkel om niet meteen op te geven.

Saarländischer Rundfunk, 13-11-1977 An einem Tag im Sommer in einem Garten.

Fun Balloons

Fun Balloons (BBC - Drama Now, 03-05-1977).

Ook in dit hoorspel leidt de auteur een briljante campagne voor de in zijn soort onovertrefbare Britse humor, waarvan de satirische kwaliteit zelfs de donkerste en meest alledaagse hoofdstukken van onze technische beschaving nog zwarter kan maken. Hij heeft onafzienbare afmetingen als Tom klaagt dat zijn nieuwe, volautomatische wasmachine verkeerd geprogrammeerd moet zijn, omdat deze beschaving niet alleen technisch is, maar ook gespecialiseerd, kapitalistisch, bureaucratisch bestuurd en vooral hiërarchisch gestructureerd. Hier zetten vier mensen hun zenuwen en posities op het spel; en hoe onvermijdelijk wordt het kleinere kwaad van de ene een nog groter kwaad voor de andere.

Süddeutscher Rundfunk, 16-03-1978 Die Reklamation.

Episode on a Thursday Evening

Episode on a Thursday Evening (BBC - Drama Now, 24-08-1978).

Jerry en Tom runnen een bioscoop. Het gaat slecht. Ze zouden de bioscoop willen verkopen. Dan krijgen ze een telefoontje dat er een bom in de bioscoop ligt die tijdens een voorstelling zal ontploffen. In een aangrenzende bar praten ze over wat er moet gedaan worden. Is het een bedreiging of gewoon een smerige truc van een koper die de prijs probeert te drukken? Jerry en Tom nemen niet graag een beslissing.

Deze productie is bekroond met de Giles Cooper Award 1978.

Westdeutscher Rundfunk, 07-05-1980 An einem Donnerstagabend.

The Last Ride of Walter Enderby, Motorist and Amorist

The Last Ride of Walter Enderby, Motorist and Amorist (BBC Radio 3, 30-12-1978).

Ronald, een jonge enthousiast racende Sunbeam-coureur, heeft geen idee waar hij aan begint als hij een oudere man, Walter Enderby, die langs de weg staat te zwaaien, in zijn auto laat stappen. Want bij het uitstappen voor het huis van Enderby's neefje gebeurt er een ongelukje. Of dit nu een sluwe enscenering van Walter Enderby was of eigenlijk pech - in elk geval blijft Ronald voortaan op een ongelukkige en merkwaardige manier verstrikt in het leven of beter gezegd de leugens van de auto-gekke en ingebeelde rokkenjager Enderby, wiens bestaan zich situeert ​​in het grensgebied tussen wens en werkelijkheid, in het spanningsveld tussen bloeiende fantasie en nuchtere werkelijkheid.

Süddeutscher Rundfunk, 07-02-1982 Die letzten Abenteuer von Walter Enderby, Autonarr und Frauenheld.

Talk of Love and War

Talk of Love and War (BBC, 29-11-1981).

In het kader van de Tweede Wereldoorlog gekscheren twee jonge mannen in een sfeer van milde ironie over hun werk als jachtpiloot, maar we mogen de wreedheden van de oorlog, zowel algemeen als persoonlijk, niet vergeten.

Deze productie is bekroond met de Giles Cooper Award 1981.

Dragon

Dragon (BBC, 08-07-1982).

Een allegorisch verhaal dat de legende van Sint Joris en de Draak op zijn kop zet.

Summer at Apendorf

Summer at Apendorf (BBC Radio 4 - The Monday Play, 11-10-1982).

April 1787. De stad Eipendorf viert plechtig haar 200ste verjaardag. De huidige welvaart is echter slechts het resultaat van de afgelopen jaren - wijlen burgemeester Haffner en zijn zoon en opvolger Walter hielpen de verarmde stad weer tot leven te komen door molens, textielfabrieken en hotels te bouwen en een casino te openen.

Nu wil Haffner verzekeren wat er is bereikt door de watervoorziening te verbeteren. Met de hulp van zijn vriend, het militaire garnizoen en vrijwillige burgers moet een aquaduct worden gebouwd. Maar ondanks alle inspanningen verloopt de bouw te traag: een verwoestende periode van droogte legt de fabrieksproductie lam, dwingt de boeren tot een noodslachting en dreigt te resulteren in slechte oogsten en hongersnood.

Ondanks harde noodmaatregelen wordt de situatie steeds ondraaglijker, epidemische sterfgevallen en ongevallen in de aquaductconstructie laten het moreel dalen tot nul, zodat Haffner gedwongen wordt door te gaan met draconische straffen tegen stakers en deserteurs. Als dan ook nog de soldaten uit Eipendorf worden teruggetrokken, lijkt de ondergang van de stad verzegeld.

Westdeutscher Rundfunk, 10-03-1983 Sommer in Eipendorf.

Talk of Love and War

Daybreak (BBC, 12-01-1984).

In een treincoupé beginnen Fred en Harold een gesprek. Beiden behoren tot de Royal Air Force en gaan na een korte vakantie terug naar hun eenheid. Harold heeft zijn vakantie met vierentwintig uur verlengd; hij maakt zich nu zorgen over zijn strepen die hij voor goede leiding zou moeten krijgen. Er is echter een aannemelijke verklaring voor zijn vertraging: hij heeft zijn vader begraven. Beetje bij beetje verneemt Fred van zijn reisgenoot dat deze vader een kleine boerderij runde, zijn hele leven aan ernstige bronchitis leed, regelmatig zijn vrouw en zoon sloeg en na dergelijke excessen zijn toevlucht zocht bij zijn varkens. Hij komt er uiteindelijk achter dat zijn begrafenis eigenlijk zonder lichaam heeft plaatsgevonden. Maar dat is nog maar het begin van dit macabere verhaal, doordrongen van zwarte humor.

Deze productie is bekroond met de Giles Cooper Award 1984.

Süddeutscher Rundfunk, 01-07-1984 Tagesanbruch.

Inheritance

Inheritance (BBC, 13-03-1985).

De oude boer Robin is alleen achtergebleven op zijn boerderij in het heuvelachtige Midden-Engeland. Hij wil de erfenis behouden en doorgeven aan zijn kinderen en kleinkinderen. Maar die wonen ver weg. In eenzame nachten duiken de voorouders en gebeurtenissen van lang vervlogen tijden weer op. Met zijn overleden vrouw Jane voert hij een dialoog, met haar deelt hij zijn zorgen over de toekomst van een oude traditie. In Robins gedachten is het verleden tegenwoordige tijd, bedreigend en troostend tegelijk.

Österreichischer Rundfunk, 24-06-2000 Der Grund.

Solo Across the Atlantic

Solo Across the Atlantic (BBC - The Monday Play, 18-05-1987).

Zestig jaar geleden, op 21 mei 1927, maakte Charles Lindbergh, een 25-jarige Amerikaanse luchtpostpiloot, de eerste non-stop vlucht van New York naar Parijs, een staaltje van moed en vastberadenheid waardoor hij tien jaar lang de beroemdste man ter wereld was.

A View from the Mountain

A View from the Mountain (BBC - The Afternoon Play, 07-06-1987).

Sisyphus moest in de Hades een enorme steen bergop rollen, en zag alleen dat hij steeds bergafwaarts rolde. Het werk kan hem nauwelijks tevreden hebben gesteld. Of toch? Heeft hij er door de eeuwen heen smaak in gekregen? Dat is waar dit hoorspel over gaat, althans gedeeltelijk. Een Centraal-Europese staat die zou kunnen doen denken aan het 18e-eeuwse Duitsland. Sisyphus heet hier Jozef. Als jonge man lieten hij en vier trawanten stenen van de berg naar het huis van een vermeende dief rollen. De man kwam om. Het doodvonnis dat aan de vijf daders werd opgelegd, werd op het laatste moment door de keizer gewijzigd: in een nieuwe uitgave van het werk van Sisyphus.

Terwijl de anderen allang zijn gevlucht, door de steen zijn gedood of in waanzin zijn beland, heeft Joseph de betekenis van het zwoegen ontdekt. Als het pardon eindelijk nadert, weigert hij. Hij zou een spijtvonnis moeten ondertekenen voor een leven dat verspild was aan zinloos werk. Maar dat is niet de waarheid. Wade zei dat Jozef weigerde "omdat hij vermoedde dat hij in plaats van vrijheid alleen een nieuwe vorm van slavernij zou krijgen". Dat kan waar zijn. Maar ook andere interpretaties zijn mogelijk.

Met "Berg" schreef Don Haworth een stuk waarvan de filosofie, op het eerste gezicht eenvoudig en ondubbelzinnig, het denken in verschillende richtingen drijft, met mythologische figuren, het decor van de Duitse Bildungsroman, de kalme ernst van de gesprekken - ze lijken ongeraffineerd, bijna ouderwets. Het feit dat de achtergrond en de kunstcalculatie van een van de meest ervaren Engelse hoorspelauteurs onder dit oppervlak waarneembaar blijven, geeft dit stuk zijn speciale spanning en charme.

Hessischer Rundfunk, 09-11-1989 Der Berg.

An End and a Beginning

An End and a Beginning (BBC, 14-11-1988).

Tom Tom is een sympathieke man van midden vijftig. Hij werkt al jaren met plezier samen met een ploeg pijpenleggers. Het vooruitzicht van vervroegd pensioen is niet iets waar hij naar uitkijkt.

The Navigator's Iog

The Navigator's Iog (BBC, 08-03-1989).

1943: jonge mannen van in de twintig vliegen naar Duitsland om er te bombarderen. Sommigen trekken meer dan anderen de moraliteit van het bombarderen van bepaalde bevolkingsgroepen in twijfel. Door dit alles straalt echter hun moed, hun humor en hun jeugd.

Recce

Recce (BBC, 24-05-1989).

Over een minzame man die zich met zijn gezin op een boerderij bevindt.

The Ultimate Invention

The Ultimate Invention (BBC Radio 4, 17-08-1989).

Wanneer zijn bejaarde oom, de Groothertog, wordt getroffen door een bliksemschicht, is Alexander nu zelf de heerser over een verachterd, arm hertogdom. Maar verlossing lonkt in de vorm van Francis Block.

Fairy Story

Fairy Story (BBC - The Monday Play, 18-12-1989).

'Er was eens, vele jaren geleden, in 1930, een jong meisje woonde met haar voogden in een oude stenen boerderij hoog op de Moors.' Zo begint deze nieuwe versie van Assepoester.

Marching

Marching (BBC, 01-07-1990).

Arthur, een arbeider in z'n zogenaamde beste jaren - in dit geval zo tussen de 30 en 40 - woont alleen met zijn dochter Jenny, die worstelt met de zogenaamde moeilijke jaren tussen kinderopstandigheid, verdriet en volwassen opgewektheid. De moeder heeft vader en kind verlaten - de vader weet er meer van dan hij zegt; de dochter vermoedt meer dan ze zou moeten weten.

Nu plannen vader en dochter om samen een zomervakantie aan zee door te brengen. Maar reeds in de planningsfase worden de eerste kleine problemen duidelijk, die daarna tijdens de "echte" vakantie tot echte rampen uitgroeien. Maar vreemd genoeg verandert de aanvankelijk eerder gespannen en nerveuze relatie tussen Arthur en Jenny in een soort medeplichtigheid die bestand is tegen alle tegenspoed ter wereld.

Süddeutscher Rundfunk, 28-09-1997 Sommerferien.

Roscoe's Time

Roscoe's Time (BBC - Sunday Playhouse, 21-06-1992).

Suggestief portret van een gezin dat worstelt om de kost te verdienen met het land, en van Roscoe - de man wiens plotselinge verschijning hun leven verandert.

The Newsagent and the Counsellor

The Newsagent and the Counsellor (BBC -The Monday Play, 22-02-1993).

Krantenverkoper Harold gooide 's nachts de cd-speler van zijn 18-jarige pleegzoon door het raam en wordt nu getest in hart en nieren door sociaal adviseur Laura. Het zijn echter niet noodzakelijk de verwachte problemen die hun gevoelige gesprekken aan het licht brengen; het zijn eerder portretten van twee eenzame mensen: Harold houdt van zijn vrouw, accepteert haar kinderen en neemt zijn werk serieus, maar zijn ideeën over verantwoordelijkheid en plichtbetrachting worden door de familie in twijfel getrokken. Laura op haar beurt lijkt niet gelukkig te zijn aan de zijde van haar oudere, gearriveerde echtgenoot. Tussen Laura en Harold tekent zich zachtjes een liefdesgeschiedenis af, maar is het echt mogelijk om los te komen van de ingeoefende levenspatronen en zijn droom te beleven?

Südwestrundfunk, 03-08-2003 Der Zeitungshändler und die Sozialberaterin.

Another Dimension

Another Dimension (BBC, 21-01-1993).

Peter, een oudere man die in afzondering leeft met zijn horlogecollectie en een enorme bibliotheek, heeft jaren geleden zijn oude eigendom in appartementen opgedeeld. Hij woont zelf in een vleugel van het landhuis, de andere delen zijn verkocht aan een arbeiderspaar, Tom en Edna, en aan twee jonge mensen, Michael en Jenny. Michael is journalist voor de plaatselijke krant met uitzicht op een leidinggevende functie, Jenny werkt op een architectenbureau. Jenny had het idee om de tuinen rond de gedeelde appartementen zo groot mogelijk te maken. Met dit idee wonnen de drie partijen een derde prijs tuinontwerp.

Tijdens een klein gezamenlijk feest besluiten ze om een ​​gezamenlijke kas te creëren. Ze zijn het erover eens dat ze in een prachtige, harmonieuze leefomgeving leven. Ze zijn vooral trots op het feit dat ze in een soort burgerinitiatief hebben samengewerkt tegen een project dat het dorpsleven moest vernietigen met commerciële flatgebouwen. Hun gemeenschappelijke belang ligt in het behoud van de levenskwaliteit van het dorp, wat veel voor hen betekent en nu dreigt het lucratieve aanbod van een makelaarsbedrijf de hele schattige idylle te vermalen.

Westdeutscher Rundfunk, 10-03-1991 Die Frist.

High in the Clouds

High in the Clouds (BBC, 01-03-1999).

Een humoristisch verhaal over ondernemerschap, luchtvaart en vriendschap in een kleine gemeenschap in Lancashire in de laatste dagen van de jaren dertig van de vorige eeuw - een tijd waarin hoop en onschuld bloeiden, maar die werden verbrijzeld door de Tweede Wereldoorlog.

Take Two

Take Two (BBC - The Friday Play, 22-10-1999).

Na 40 dagen op de berg Sinaï te hebben doorgebracht met het opstellen van de tien geboden met de Baas, bekent Mozes dat hij op weg naar beneden de tabletten heeft laten vallen en kapot heeft gemaakt. Hij haalt de onwillige Baas over om helemaal opnieuw te beginnen. Alhoewel, voor de tweede keer de wet van het land is vastleggen is niet zo eenvoudig als het klinkt.

Ernest's Tower

Ernest's Tower (BBC - The Saturday Play, 16-12-2000).

Ernie heeft een paar kraampjes op de kermis. Samen met zijn waarzeggende echtgenote Rosie en zijn dochter Miranda, die schildert, droomt hij ervan op een dag grote speelautomaten uit te baten om een ​​beetje welstand te genieten. Zijn oom Leo heeft echter de macht over het kermisterrein en legt steeds dwars. Ten slotte zet Ernie een grote stap en zet hij have en goed op het spel: hij koopt een oude toren met een glijbaan die moet worden gerenoveerd. Rosie ziet donkere wolken aan de horizon opduiken: en inderdaad, al snel mislukt het behoorlijk.

Österreichischer Rundfunk, 08-02-2003 Ernies Turm oder Wenn alle Stricke reißen.

Odd Balls, 1. Emma Harper: Tussles in a Theme Village

Odd Balls, 1. Emma Harper: Tussles in a Theme Village (BBC, 03-01-2001).

Emma Harper schrijft een column voor een dorpskrant. Als ze wordt weggelokt door het plaatselijke radiostation, zorgt haar roddelprogramma voor controverse, woede en wraak.

Odd Balls, 2. Bill Bosun: Speedily to School

Odd Balls, 2. Bill Bosun: Speedily to School (BBC, 10-01-2001).

Bill Bosun is de zeer populaire chauffeur van de landelijke schoolbus, wiens snelheid achter het stuur schoolreizen tot een gevaar en een avontuur maakt. De grote, vrolijke man heeft een zwakte: zijn onwil om iemand in de file te zien staan. Tegen de instructie in wacht hij op late leerlingen en geeft hij liften aan allerlei mensen en hun honden, eenden en kippen. Voor de kinderen is hij een geliefde en bewonderde vriend. De schoolbestuurders en gemeenteraadsleden hebben een andere kijk en zijn toekomst ligt in hun handen.

Odd Balls, 3. Stan Rooker: Night Receptionist

Odd Balls, 3. Stan Rooker: Night Receptionist (BBC, 17-01-2001).

Op een zaterdagavond brengt Wilfred Parkin een man met een vreemd probleem naar de receptie van het ziekenhuis. Stan Rooker lijkt vreemd terughoudend om de dokter te roepen.

Odd Balls, 4. Jack Acorn: Disputed Inheritance

Odd Balls, 4. Jack Acorn: Disputed Inheritance (BBC, 24-01-2001).

Fred Melthorpe erft een landgoed van zijn vervreemde vader, hij erft ook Jack Acorn, manusje-van-alles. Maar Jack is niet alles wat hij lijkt en er zijn onaangename ontdekkingen te doen.

Conversation on the London Train

Conversation on the London Train (BBC - Afternoon Play, 07-11-2002).

Aan twee gewone mensen die hun hoop en angsten delen, biedt een gewone treinreis een hartverwarmende kans om hun leven te veranderen.

A Summertime

A Summertime (BBC Radio 4, 18-03-2004).

Een warm en zachtzinnig humoristisch verhaal over onvoorzien geluk en het einde ervan, dat zich afspeelt op de Lancashire Moors in 1939.