Auteurs uitgelicht / Brian Hayles

Brian Hayles

Brian Hayles

Brian Hayles

Brian Hayles (Portsmouth 7 maart 1931 - Coventry 30 oktober 1978)

De in Groot-Brittannië en Nederland uitgezonden hoorspelen van Brian Hayles. Voor u samengesteld door Herman Van Cauwenberghe.

Spider

Spider (BBC - Midweek Theatre, 15-09-1965).

Hij is een wat norse, dwarse man, opa Webb, een gespecialiseerde sloper van oude fabrieksschoorstenen, een weergaloos vakman, die zich kan veroorloven maling te hebben aan patroons en bazen. Maar ook voor oude Webb komt de tijd van het pensioen en de rust; in zijn ogen verre van welverdiend, want hij is het er hartgrondig en luidkeels mee oneens. Edie, zijn dochter, denkt daar heel anders over. Zij is de weduwe van de op Cyprus gesneuvelde militair Joe Moore en verzorgt haar vader. Zij hoopt vurig dat nu de tijd is aangebroken dat ze hem rustig mag verwennen, zonder angst voor een tot dusver altijd mogelijke val met noodlottige afloop.

Nog maar één week geniet opa Webb mopperend van zijn pensioen, of er dreigt iets mis te gaan bij het slopen van Zwarte Betsy, een enorme, zeer oude onveilige schoorsteen. Onderbaas Tom Davis wordt erop uitgestuurd om de gepensioneerde expert te bewegen dat levensgevaarlijke karweitje te komen opknappen, maar hij stuit daarbij op een onverwachte, zeer besliste weigering. In een aantal voortreffelijk gebouwde scènes laat Brian Hayles ons horen hoe Davis er ten slotte toch in slaagt opa Webb naar het werk te lokken. Het stuk is geschreven met grote liefde voor het onderwerp en met kennis van zaken. Het spel suggereert prachtig een aan de reportage verwante sfeer van ter plaatse beleefde werkelijkheid.

VARA, 29-04-1967 Opa Webb (regie: Jan C. Hubert).

A Finger On Kelly

A Finger On Kelly (BBC - Saturday-Night Theatre, 09-09-1967).

Zojuist heeft Engeland een nieuwe kampioen in het middengewicht gekregen en zijn naam is Al Kelly. In een hard maar spectaculair gevecht heeft hij Bill Baines door knock-out in de zesde ronde verslagen. Na de eerste overwinningsroes - hij wordt door vele vrienden en bekenden gelukgewenst - blijken al spoedig zijn sportieve prestaties de overhand te krijgen op zijn persoonlijkheid en karakter./p>

Met zijn manager Hannon, die hem met tact en beleid naar deze overwinning heeft kunnen begeleiden, raakt hij in conflict. Niet alleen doordat Hannon zijn meisje Priscie heeft “overgenomen”, maar ook omdat die niet kan voldoen aan zijn eisen, nu hij geen twee- maar vierduizend gulden vraagt voor een treffen met Harry Torr. Door deze situatie wordt Kelly voorlopig geschorst door de boksbond en is de titel weer vacant.

Een kennismaking met het meisje Lisa heeft op de “overwonnen” Kelly een zeer gunstige invloed. Intussen staat er een nieuwe kampioenswedstrijd middengewicht boksen tussen zijn vriend Patrick McKlusky en Harry Torr op het programma. Lisa en Kelly zullen erbij zijn…

VARA, 26-10-1968 De kampioen (regie: Jan C. Hubert) (2 delen).

Point of Conflict

Point of Conflict (BBC - Afternoon Theatre, 05-10-1968).

Zure Joe Gubby en Jack Mackay proberen tijdens het werk in de fabriekshal “effe tijd voor een trekkie” te versieren, maar de voorman, de ouwe Stanley (zoals Gubby hem noemt), heeft hen in de gaten. Van het ene woord komt het andere en als dan ook nog blijkt dat Gubby en Mackay tien minuten te vroeg proberen op te houden, komt er slaande ruzie van. Voorman Stanley laat zich provoceren en deelt een paar rake klappen uit als zure Joe, om te treiteren, zijn vuile oliehanden aan de witte jas van de voorman afveegt en tevens aanbiedt om hem een “opsodemieter” te verkopen./p>

De arbeidsvertegenwoordiger Tom Denby is nog juist getuige van het slot van het vechtpartijtje en het gevolg is dat de personeelschef er aan te pas komt. De zaken zien er niet al te best uit voor de voorman, die bovendien de naam heeft een beetje kort aangebonden te zijn. Toch is de personeelschef bereid niet al te zwaar aan de zaak te tillen. Gubbie en Mackay staan bekend als herrieschoppers.

Denby maakt er echter een principekwestie van en beweert dat Stanley door zijn optreden voor de directie een visje heeft uitgegooid om een bestaande regeling te kunnen doorbreken: de regeling voor het afklokken. Hij gaat er een actie van maken bij de bond, een actie die het voorspel wordt tot “het grote conflict”.

AVRO, 29-01-1970 Een groot conflict (regie: Dick van Putten).

The Dog with Two Heads

The Dog with Two Heads (BBC - Midweek Theatre, 29-10-1969).

Cerberus, de mythische bewaker aan de poorten van de hel, had meer hoofden dan de twee die zijn gekozen voor de titel van dit stuk. Maar, zoals hoorspelschrijver Brian Hayles opmerkt, twee hoofden vormen een uitstekend handelsmerk voor de nieuwe beveiligingsorganisatie die het hoofdpersonage van zijn stuk probeert te starten. Het is het symbool dat tijdens het stuk wordt gedemonstreerd - want wat waar leek, blijkt niet waar te zijn, en alleen de vastberadenheid van Jack Mackay en Cerberus Security dringt door tot de kern van het mysterie.

TROS, 02-07-1972 De hond met de twee koppen (regie: Harry Bronk).

Into The Shadows

Into The Shadows (BBC - Afternoon Theatre, 08-04-1970).

Henri Walters heeft iets verkeerds gedaan. Hij moet er steeds aan denken. Hij kan het niet vergeten en niet verbergen, zeker niet voor zichzelf. Hij besluit ten slotte er het beste van te maken en er meteen iets aan te doen, want de schaduwen van zijn geest komen steeds terug. Walters besluit om naar inspecteur Lench te stappen en hem te vertellen dat hij de brand op Lucknow Terrace heeft aangestoken. Nu er een slachtoffer is gevallen, moet hij zich gaan melden.

Inspecteur Lench neemt Walters niet serieus en zegt dat hij wel gelooft dat Walters de brand heeft “gezien” en dat hij verwacht dat er nog wel een stuk of twintig heren hun bekentenis zullen komen afleggen, dat hij aan iedereen een paar minuten van zijn tijd zal spenderen, maar dat hij hun lef om de idioot te komen uithangen haat…

AVRO, 01-05-1975 Schaduwen van de geest (regie: Dick van Putten).

Listeners

Listeners (BBC - Afternoon Theatre, 21-07-1971).

In dit verhaal dreigt de hoofdpersoon Arnold mentaal het slachtoffer te worden van een telefonisch bedreven chantageaffaire. Al vrij snel wordt duidelijk dat deze zaak geheel in het persoonlijke vlak ligt, omdat zijn zoon uit een vorig huwelijk (Arnold is als weduwnaar hertrouwd) hem voortdurend wil confronteren met de mislukkingen uit de periode van zijn eerste huwelijk.

De auteur heeft zijn hoorspel gesitueerd tegen de achtergrond van organisaties die zich ten doel stellen mensen die in geestelijke nood verkeren, hulp te bieden wanneer zij telefonisch in contact treden met hun helpers en adviseurs. Hij belicht evenwel niet zozeer de positieve zijde van dit werk, dat hij zeker geen kwaad hart toedraagt, als wel de keerzijde van deze medaille. Hij laat dan ook duidelijk uitkomen dat het werk voor de helpers zekere geestelijke risico's met zich meebrengt, waartegen zij soms nauwelijks opgewassen zijn…

TROS, 30-10-1974 In nood? Bel… (regie: Rob Geraerds.)