Auteurs uitgelicht / Jill Hyem

Jill Hyem

Jill Hyem

Jill Hyem

(Putney 8 januari 1937 - Londen 5 juni 2015)

De in België, Groot-Brittannië en Nederland uitgezonden hoorspelen van Jill Hyem. Voor u samengesteld door Herman Van Cauwenberghe.

Better than Nowhere

Better than Nowhere (BBC Home Service - Afternoon Theatre, 07-11-1962).

Mrs Voss. die het “Park View Rest Home” voor behoeftige oude dames runt, heeft geen gemakkelijke taak, want ze hebben allemaal heel duidelijke voorkeuren en antipathieën; en wanneer Miss Coleridge wordt gevraagd te vertrekken, beginnen de problemen pas echt.

Jackpot

Jackpot (BBC Light Programme - Just Before Midnight, 23-03-1964).

Geen inhoudsomschrijving beschikbaar.

The Dales

The Dales (BBC Light Programme, vanaf 23-03-1964).

Er is een ernstige brand geweest bij Exton Tinplate en de C.I.D. is ingeroepen, omdat brandstichting wordt vermoed. De toestand van David is gediagnosticeerd als een 'angsttoestand'. Dr. Robertson heeft hem geadviseerd weg te blijven van de fabriek, maar dit heeft hij geweigerd. Als de politie belt om de brand te onderzoeken, is David ervan overtuigd dat hij verdachte nr. 1 is. Bob is een beetje verontwaardigd over Jenny's interesse in het Arts Festival en heeft het gevoel dat ze haar echtelijke 'plichten' verwaarloost.

Parrot Fashion

Parrot Fashion (BBC Light Programme - Just Before Midnight, 03-04-1964).

Geen inhoudsomschrijving beschikbaar.

Out of Step

Out of Step (BBC Light Programme - Just Before Midnight, 20-04--1964).

De twee (enige) rollen in dit spel zijn die van Sylvia en Norman, twee jonge mensen, kinderen van deze tijd, die te midden van de verouderde verworvenheden van vorige generaties en de vaak holle leuzen van tijdgenoten eenzaam zoeken naar de zin van hun bestaan. Zoals hun vrienden lopen zij mee in protestmarsen, echter zonder overtuiging en vertrouwen in hetgeen zij propageren. Maar wanneer de jongen en het meisje elkaar eenmaal hebben ontmoet, gaat een nieuwe wereld voor hen open.

VARA, zaterdag 18-02-1967 In marstempo (regie: Ad Löbler).

The Jig-Saw

The Jig-Saw (BBC Light Programme - Just Before Midnight, 19-03-1964).

Geen inhoudsomschrijving beschikbaar.

A Foot in the Door

A Foot in the Door (BBC Home Service, 20-04-1965).

Alec kan het weten: je moet er altijd voor zorgen dat je een voet tussen de deur krijgt als huis-aan-huis verkoper. Voor Alec is dat al een tweede natuur geworden. Hij schuift haast automatisch een voet naar voren als de een of andere huisvrouw argeloos haar voordeur opent. Soms is dat echter niet eens nodig. Het gebeurt wel eens, dat de deur zo spontaan wordt opengedaan, dat Alec weinig moeite heeft om méér te verkopen dan hij aanvankelijk beoogde.

Zijn ervaringen hebben hem het onderscheid geschonken in twee categorieën vrouwen. Het ene type behandelt hem als een bedelaar, het andere type als een soort langverwachte gast. ‘t Overkomt hem zelfs wel eens, dat hij een kopje koffie aangeboden krijgt. Soms met iets erbij. Enfin, uit een dergelijke situatie kan natuurlijk gemakkelijk een misverstand ontstaan, dat in dit geval voor Kate en haar man Brian een plezierig kantje heeft.

VARA, zaterdag 05-03-1966 Een voet tussen de deur (regie: Jan C. Hubert).

Once Bitten

Once Bitten (BBC Home Service - Afternoon Theatre, 19-02-1966).

Simon is dol op Linda, maar na een rampzalig huwelijk is hij vastbesloten om niet opnieuw gepakt te worden. Zijn vriend Bill bedenkt de tactiek. Het probleem is dat Linda ook een tacticus is!

Evening Out

Evening Out (BBC Light Programme - Personal Column, 27-03-1967).

Geen inhoudsomschrijving beschikbaar.

Third Girl Wanted

Third Girl Wanted (BBC Light Programme - Personal Column, 29-05-1967).

Een flat delen is niet altijd gemakkelijk, en drie kan een moeilijk getal zijn.

Dear Girls

Dear Girls (BBC Light Programme, 04-10-1965).

Biddy Grant is gevestigd als modeontwerpster met haar eigen boetiek in Londen. Nu komt haar jongere zus Tish bij haar wonen. Hun grootouders, die hen hebben opgevoed, hebben gemengde gevoelens wanneer Tish de wereld intrekt.

The Ropewalk

The Ropewalk (with Alan Downer) (BBC Radio 4 - Saturday Night Theatre, 04-01-1969).

“The Ropewalk” is een stevig Edwardiaans huis dat al lang geleden is omgebouwd tot appartementen in een deel van Londen waar altijd een behoorlijke hoeveelheid 'komen en gaan' is. Het stuk behandelt de levens van de inwoners gedurende een weekend - en vooral een komen en een gaan.

Waggoners Walk

Waggoners Walk (with Alan Downer) (BBC Radio 2, vanaf 28-04-1969).

Waggoners 'Walk was een dagelijkse radio-soap uitgezonden op BBC Radio 2 van 1969 tot en met 1980 en speelde aan de doodlopende weg van Waggoners' Walk en omgeving in Hampstead, Noord-Londen.

De serie werd geïntroduceerd als opvolger van de langlopende serie “The Dales” (1948-1969). Waggoners 'Walk is geschreven om afstand te nemen van de "gezellige" wereld van “The Dales” en bevat verhaallijnen over kwesties als onwettigheid, homoseksualiteit, abortus, voogdij over kinderen en moord.

AVRO, dinsdag 03-04-1979 Paradijsplein (regie: Jacques Besançon) (12 delen).

Swap

Swap (BBC Radio 4 - Mifdweek Theatre, 29-04-1970).

Als ouders voortdurend blootstaan aan de kritiek van hun studerende zoon, die vindt dat zij er ouderwetse opvattingen op na houden en niets van de moderne tijd begrijpen, kunnen zij op verschillende manier hierop reageren. In dit geval doen ze dat door samen met een buurman een “partnerruil” te ensceneren om zoonlief te bewijzen, dat het met die veronderstelde ouderwetse ideeën nog zo’n vaart niet loopt.

De buurman speelt het spel maar al te graag mee, te meer daar zijn echtgenote op reis is en de “ruil” dus niet slechts gefingeerd, maar ook eenzijdig zal zijn. Hij besluit er dan ook een complete voorstelling van te maken.

De situatie wordt echter nogal gecompliceerd als de buurvrouw onverwachts naar huis terugkeert en als de zoon zeer duidelijk te kennen geeft bijzonder weinig waardering te kunnen opbrengen voor deze modernistische tendensen die hij bij zijn ouders waarneemt...

TROS, zondag 04-06-1972 Partnerruil (regie: Harry Bronk).

A Shape like Piccadilly

A Shape like Piccadilly (BBC Radio 4 - Afternoon Theatre, 10-03-1971).

Op een goede dag ontmoet Eileen, die als assistente in een leeszaal werkt en hele citaten van Keats uit haar hoofd kan opdreunen, Colin. Colin is volslagen ongeletterd: hij kan zelfs niet lezen. Eileen voelt zich ondanks deze handicap tot hem aangetrokken en probeert er achter te komen hoe het komt dat Colin op school nooit heeft kunnen meekomen.

Steeds houdt ze zichzelf voor: “Hij is niet dom. Hij weet zich zelfs goed uit te drukken voor iemand die… Als hij de kans kreeg om te leren lezen en schrijven, zou hij een ander mens zijn.” Het pakt echter nogal anders uit dan ze verwacht en gehoopt had. Colin leert wel lezen, zelfs erg goed, maar als hij eenmaal kan lezen, gaat hij ook Eileen met andere ogen bekijken...

TROS, woensdag 27 12-1972 Een vorm als Piccadilly (regie: Harry Bronk).

Equal Terms

Equal Terms (BBC Radio 4, 11-01-1973).

Een enige dochter zorgt voor haar ouders, tot ze bijna veertig is. Dan sterven de ouders kort na elkaar. De oude vrijster knoopt kennis aan met de eerste de beste man die zij ontmoet. Het wordt een bittere ontgoocheling.

BRT, zondag 09-02-1975 Op gelijke voet (regie: Herman Niels).

Recess

Recess (BBC Radio 4 - Afternoon Theatre, 14-07-1973).

Brighton en de Labour Party-conferentie hebben goede herinneringen aan Peter en Judy Lambert, want daar stelde hij de vraag. Het lijkt erop dat het hen weer geluk zal brengen, hoewel Peter deze keer in politiek is geïnteresseerd - maar hoe zit het met Judy?

Thank You

Thank You (BBC Radio 4 - Midweek Theatre, 27-11-1974).

Ben ik opgehouden een persoon te zijn omdat Laurie dood is? Is alleen zijn een soort sociaal vergrijp? 'Als je alleen bent, heb je je vrienden het meest nodig, maar ze komen niet altijd.

TROS, woensdag 17-01-1979 Bedankt (regie: Harry Bronk).

Now She Laughs, Now She Cries

Now She Laughs, Now She Cries (BBC Radio 4 - The Monday Play, 14-04-1975).

De houding van de samenleving ten opzichte van homoseksualiteit is de laatste jaren toleranter geworden, in ieder geval wat mannen betreft. Maar met vrouwen is het een andere zaak: het lijkt erop dat de meesten van ons het idee van een relatie tussen twee vrouwen totaal onaanvaardbaar vinden.

Dog in a Manger

Dog in a Manger (BBC Radio 4 - Afternoon Theatre, 28-01-1976).

George verveelt zich door het huwelijk met June. Het enige dat hun relatie de moeite waard maakt, is Basil.

Blight

Blight (BBC Radio 4 - Saturday Night Theatre, 06-08-1977).

Eenzaamheid en ouderdom gaan vaak samen, zoals Evelyn ontdekt wanneer ze moet verhuizen naar een verzorgingshuis. Alfred wist het al. Zijn manier om troost te vinden, schokt en beledigt de samenleving echter. Alleen Evelyn realiseert zich dat hij dringend hulp nodig heeft...

Remember Me

Remember Me (BBC Radio 4 - Saturday Night Theatre, 20-05-1978).

Een afgelegen pension in het Peak District, een beklijvend deuntje uit een muziekdoos en een waanzinnig verlangen naar wraak maken van een fijne paasvakantie een angstaanjagende nachtmerrie.

Deze productie is bekroond met de Giles Cooper Award 1978.

Tick Tock

Tick Tock (BBC Radio 4 - Just Before Midnight, 24-11-1978).

Terwijl de zoon druk aan het sleutelen is aan zijn professionele carrière, behoudt de dochter zich jarenlang het recht voor om toegewijd te zorgen voor de bedlegerige moeder. Agressie, maar veelvuldige liefdesverklaringen, het aanroepen van moederlijk geluk en dochterplicht bedekken krachtig de verboden gevoelens. Liefde bedreigt de dood door verstikking.

Hessischer Rundfunk, dinsdag 07-07-1981 Tick Tack.

NCRV, woensdag 15-02-1984 Tik tak (regie: Johan Wolder).

Footsteps

Footsteps (BBC Radio 4 - Just Before Midnight, 04-03-1979).

Lawrence is een gekwelde man, gekweld door angst, maar eerst is het alleen in zijn dromen - en geleidelijk wordt de nachtmerrie werkelijkheid.

Buzz

Buzz (BBC Radio 4 - Just Before Midnight, 21-09-1979).

Een oude dame die haar rijke echtgenoot heeft vermoord en een arme kunstenaar bevinden zich midden op een meer als een wesp de idylle probeert te verstoren..

Süddeutscher Rundfunk, maandag 08-09-1980 Die Wespe.

Look at Mr Punch

Look at Mr Punch (BBC Radio 4 - Afternoon Theatre, 01-02-1980).

Een moeder zoekt verwoed naar haar twee kinderen die verdwenen zijn tijdens het kijken naar een “Punch and Judy Show”. Een meisje pikt een jonge man op het strand op. Geleidelijk aan komt zijn gedrag haar vreemd over. Is er een verband tussen deze twee gebeurtenissen? Is het te laat om gevaar af te wenden?

Marking Time

Marking Time (BBC Radio 4 - Thirty Minute Theatre, 01-07-1980).

Maak een vreugdevuur, maak een vreugdevuur, zet Old Crabby bovenaan met zijn Griekse en Latijnse grammatica en verbrand dan het het hele zootje. Een oudere leraar op een privéschool voor jongens vindt zichzelf een leuke figuur en wordt het slachtoffer van een wrede grappenmaker...

Three Piece Sweet, 1. Perfect Choice

Three Piece Sweet, 1. Perfect Choice (with Jennifer Phillips) (BBC Radio 4, 05-11-1979).

Phoebe Simmons woont met haar moeder Rita, een weduwe, in een huis in Richmond. De bovenste verdieping is omgebouwd tot een zelfstandige flat en wacht op een huurder. Een mannelijke, neemt Rita aan. Phoebe heeft andere ideeën.

Three Piece Sweet, 2. Mother's Day

Three Piece Sweet, 2. Mother's Day (with Jennifer Phillips) (BBC Radio 4, 12-11-1979).

Alistair Proudfoot heeft zich gevestigd in de flat op de bovenste verdieping van het huis van Rita en Phoebe. Het is Moederdag - een evenement waar Phoebe en Alistair een heel verschillende houding tegenover aannemen. Maar niet zo verschillend als de houding van hun moeder tegenover hen.

Three Piece Sweet, 3. Way Out

Three Piece Sweet, 3. Way Out (with Jennifer Phillips) (BBC Radio 4, 19-11-1979).

Door een spelletje Monopoly blijft Rita alleen in haar eigendom. Alistair moet een ander soort spel spelen om te voorkomen dat Phoebe wegloopt.

Three Piece Sweet, 4. Ondertitel onbekend

Three Piece Sweet, 4. ? (with Jennifer Phillips) (BBC Radio 4, 26-11-1979).

Geen inhoudsomschrijving beschikbaar.

Three Piece Sweet, 5. New Leaf

Three Piece Sweet, 5. New Leaf (with Jennifer Phillips) (BBC Radio 4, 03-12-1979).

Rita gedraagt zich op een zeer on-Rita-achtige manier. Phoebe en Alistair beginnen zich zorgen te maken. Kan het zijn dat Phoebe's eindeloze kritiek haar moeder te ver heeft gedreven?

Three Piece Sweet, 6. Three's Company

Three Piece Sweet, 6. Three's Company (with Jennifer Phillips) (BBC Radio 4, 10-12-1979).

Rita, Phoebe en Alistair vormen een gelukkig, zij het onconventioneel huishouden. Dan verschijnt Tom ten tonele. Staan Rita en Phoebe op het punt hun ideale huurder te verliezen?

Origami

Origami (Spine Chillers series) (BBC Radio 4 - Afternoon Theatre, 29-02-1984).

Wanneer meneer Shimojo een kamer in het huis van Helen Bestall neemt, zijn noch hij noch mevrouw Bestall voorbereid op de opeenvolging van gruwelijke gebeurtenissen die zijn aanwezigheid lijkt te veroorzaken.

Humanisation of George Mayhew

Humanisation of George Mayhew (BBC Radio 4 - Afternoon Play, 20-12-1984).

George houdt van routine. Zijn dag is gepland en georganiseerd; zijn leven kent geen verrassingen. Dat is totdat Ellie plotseling in zijn leven komt en dan begint de humanisering van George Mayhew.

Life Sentence

Life Sentence (BBC Radio 4 - Afternoon Play, 05-07-2001).

Een groep vrouwen die persoonlijk getroffen zijn door de moord op een jong meisje, bespreekt hun gevoelens over de aanstaande vrijlating van de moordenaar.

The Mind’s Eye

The Mind’s Eye (BBC Radio 4 - Afternoon Play, 24-04-2002).

Lizzie keert terug naar huis van haar werk in het buitenland om voor haar zieke grootmoeder te zorgen en ontmoet een aardige jonge student in het vliegtuig. De twee worden vrienden en hij bezoekt haar in Suffolk - maar is er een verband tussen zijn interesse in haar en de nachtmerries die haar grootmoeder heeft gehad?

Down, down, down you go

Down, down, down you go (BBC Radio 4 - Afternoon Play, 31-01-2005).

Een mooi maar eenzaam onderdeel van Dartmoor vormt de setting voor deze psychologische thriller van Jill Hyem over het verleden dat het heden achtervolgt als een vrouw die betrokken is bij een zeilongeval probeert haar schuldgevoelens te verwerken.

Backtrack

Backtrack (BBC Radio 4 - The Saturday Play, 10-02-2007).

Het hoorspel begint in een tijdelijk centrum voor daklozen tijdens een Bank Holiday-weekend. Daar is Jan als vrijwilliger ingehuurd en zoals de organisator zegt: "Het is niet alleen met Kerstmis dat je je eenzaam kunt voelen". Het weekend brengt haar in contact met Fiz, een jonge verarmde dakloze door wie ze bijna geobsedeerd raakt, hoewel ze een vrouw is die vastbesloten is haar eigen pad te bewandelen, zonder verplichtingen. Maar. voor een keer volgt ze haar instincten..